Οι δηλώσεις του κ. Άιντε κατά την έξοδο από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δυστυχώς επιβεβαιώνουν το ρόλο του, ως υπερασπιστή των τουρκικών θέσεων. Οι προσπάθειες του, μέσα από λεκτικούς ακροβατισμούς και επίκληση της εμπιστευτικότητας των διαδικασιών, να αποκρύψει τις ευθύνες της Άγκυρας για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, τον καθιστούν ακατάλληλο για το ρόλο, που έως σήμερα διέθετε.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε και πάλι την ανάγκη να τεθεί θέμα απομάκρυνσης του, ανεξαρτήτως των προσωπικών του σχεδιασμών για την πολιτική του πορεία, στο εσωτερικό της χώρας του. Πρέπει να γίνει σαφές, πως ο ρόλος του Ειδικού Γραμματέα δε μπορεί να ανατίθεται σε φορείς εμφανούς μονομέρειας, υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας.  

Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη αναφορικά με τη συνάντηση, κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποτυχία στην Ελβετία. Δε μπορούμε όμως παρά να επισημάνουμε, ότι η καθυστερημένη συνειδητοποίηση της κυβέρνησης για το ρόλο του κ. Άιντε είναι κοστοβόρα για τον κυπριακό λαό.