Ο Κυπριακός λαός βρίσκεται εν αναμονή ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με την πρότασή του περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.  

Ο Πρόεδρος αναμένεται σήμερα να εξηγήσει στον λαό όλα όσα είτε δεν θέλησε, είτε δεν κατάφερε να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο και τα οποία όμως τα συζήτησε ήδη με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Κύπρο, αλλά και πολύ πιο πριν με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου. 

Είναι πάντως πρόδηλο και παραδεκτό ότι στο Κυπριακό πολλά από όσα ειπώθηκαν δια στόματος Προέδρου, δεν συνάδουν με τις πράξεις του, με αποτέλεσμα ο κ. Αναστασιάδης να αυτοαναιρείται και να μην γίνεται πειστικός. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα, όχι μόνο να ξεκαθαρίσει στον Κυπριακό λαό τις επιλογές του, αλλά και να τις θέσει ενώπιον του το συντομότερο υπό τη μορφή δημοψηφίσματος, τερματίζοντας την κατάσταση που συντηρείται τον τελευταίο καιρό και που προκαλεί μόνο σύγχυση.