Με σπρέι έβαψαν την είσοδο του Φαραγγιού του Άβακα σε μια πράξη βανδαλισμού σε ένα από τα πιο διάσημα και συνάμα προστατευμένα σημεία της χερσονήσου του Ακάμα, το οποίο ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

Εκτός από το περιστατικό αυτό, πρόσφατα  τέθηκαν κακόβουλα σε πέντε διαφορετικά σημεία στην περιοχή Κάλαμος – Λάρα, του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, κακόβουλες πυρκαγιές.

Δυστυχώς η κατάσταση στο φαράγγι του Άβακα, που είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες τοποθεσίες στην χερσόνησο, είναι ανεξέλεγκτη. Γι’ αυτό κι αποτελεί εγκληματική αμέλεια από το κράτος το γεγονός ότι για τόσα χρονιά δεν προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο Ακάμα.

Ακόμα όμως και όταν πρόσφατα  το Υπουργικό Συμβούλιο κατάληξε στο σχέδιο για το εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα, διαπιστώνουμε ότι δεν υιοθετείται αυτή η βασική αρχή. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μας πείθουν ότι η είσοδος στον Ακάμα θα είναι ελεγχόμενη. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι σε συνθήκες Εθνικού Πάρκου θα συνεχιστεί η κατάσταση της ανεξέλεγκτης διακίνησης σχεδόν οπουδήποτε μέσα στο πυκνό δίκτυο των 85 χιλιομέτρων που προνοεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εδώ και πολλά χρόνια τονίζουμε την αναγκαιότητα του ελέγχου στις εισόδους αλλά και της υποχρεωτικής συνοδείας  των επισκεπτών από εξουσιοδοτημένα άτομα (παρκοφύλακες). Έτσι θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ακάμα που καθυστερούν για χρόνια να εφαρμόσουν οι αρχές.

Η θέση αυτή, εκτός από την μείωση των περιστατικών βανδαλισμού στην περιοχή και των κινδύνων εμπρησμών βασίζεται και σε μια λογική με περιβαλλοντική προέκταση, που αφορά την προστασία της ευρύτερης περιοχής, και μέσω αυτής της δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης.