Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε συνεδρία την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς στη Γενεύη αποφάσισε τα ακόλουθα:

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:

  1. Στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και θα συμμετάσχει διά του Προέδρου του στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Γενεύη.
  2. Τηρεί, όπως πάντοτε, στο πλαίσιο αρχών οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στις συνεδριακές αποφάσεις του του Δεκεμβρίου 2019, εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού προβλήματος, θέτει προτάσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
  3. Απορρίπτει θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας των συνιστωσών πολιτειών στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος, συνομοσπονδιακή λύση οποιασδήποτε μορφής, χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και οποιοδήποτε διχοτομικό στοιχείο στη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
  4. Θεωρεί ότι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δεν μπορούν να διεξαχθούν και να ευοδωθούν υπό το κράτος απειλών και των συνεχιζόμενων παράνομων επεκτατικών πρακτικών της Τουρκίας αναφορικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, και των παραβιάσεων από την Τουρκία της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου.