Δυστυχώς δικαιώνεται για μία ακόμη φορά ο κ. Ακιντζί, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε ότι στη “συμφωνία του δείπνου” προνοείται για πενταμερή διάσκεψη και όχι για πολυμερή, όπως ισχυριζόταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει ρόλο παρατηρητή στη διάσκεψη, δηλαδή χωρίς παρεμβατικό ρόλο. Δηλαδή ουσιαστικά απορρίπτει την συμμετοχή άλλων πλην των πέντε στη διάσκεψη της Γενεύης.

Ακόμα και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ τόνισε πως: “Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στη διάσκεψη θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία”, ενώ είπε ότι θα έχει ρόλο η ΕΕ, χωρίς να διευκρινίζει ποιος θα είναι αυτός.

Τώρα, ο Πρόεδρος προσπαθεί έστω και την ύστατη ώρα και εκ των υστέρων να αλλάξει και να διευρύνει τη σύνθεση της διάσκεψης, όπως του ζητήσαμε και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Επιβάλλεται να είναι παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δε γίνεται να δεχθούμε αυτό που ανέφερε ο κ. Άιντε ότι: «η Κύπρος έχει ρόλο όταν θα έρθει η στιγμή επίσημων αλλαγών στις συνθήκες της Δημοκρατίας». Ουσιαστικά η δήλωση αυτή αποτελεί κόκκινη κάρτα για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απορρίπτουμε τη σημερινή μορφή που έχει πάρει η διάσκεψη και ούτε μπορούμε να τη δεχθούμε.
Έχουμε καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη άμεσα να ζητήσει να αλλάξει η σύνθεση και να εκπροσωπηθούν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ε.Ε. και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.