Δηλώσεις κ. Άδωνι Γιάγκου, Αντιπροέδρου Α’.

Όπως φαίνεται η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη είχε αποφασιστεί από καιρό. Εξάλλου αυτό έλεγαν οι Τουρκοκύπριοι και ο Άιντε. Ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης που διέψευδε αυτές τις δηλώσεις για να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι δεν μας έλεγε όλη την αλήθεια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο πριν καλά- καλά συζητηθούν τα βασικά θέματα των συνομιλιών στο Κυπριακό. Επανέρχεται η λογική ότι δεν μπορούμε να μην ανταποκριθούμε θετικά σε πρόσκληση του γενικού γραμματέα. Αυτή η λογική δοκιμάστηκε ξανά και αποδείχθηκε αδιέξοδη.

Ο κ. Αναστασιάδης κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο σε θέματα, όπως της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να πάει σε μία τριμερή συνάντηση με σκοπό τον συμβιβασμό.

Ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη παρέμβαση Μπάιντεν προς την Τουρκία όπου τάχα θα μετέφερε τις θέσεις των Ε/κ για τις εγγυήσεις αποδείχθηκε ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.

Η απάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου ήταν ότι “η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος”. Ούτε λέξη για τις εγγυήσεις. Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Άγκυρα ήταν ακόμα μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η αδιάλλακτη στάση των Τ/κ σε καίρια ζητήματα, τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να μας εξηγήσει από που προέκυψε η αισιοδοξία, ώστε να δεσμευτεί για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν οι Τ/κ σε πενταμερή.

Επιβεβαίωση ότι οι Τ/κ δεν έχουν αλλάξει – και δύσκολα θα αλλάξουν απόψεις – σε βασικά θέματα αποτελεί η νέα δήλωση του λεγόμενου “πρωθυπουργού” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν σύμφωνα με την οποία η Μόρφου δεν αποτελεί θέμα για παζάρεμα ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί καν.

Ο Οζγκιουργκιούν κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τους Ε/κ ότι θέτουν συνεχώς εμπόδια στο Κυπριακό προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των προκλητικών θέσεων των Τ/κ.