Ζητούμε άμεσα παγιοποίηση όλων των δανείων – η αναστολή των δόσεων δεν είναι αρκετή.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τους Υπουργούς και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Περδίκης παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος όπως κατατέθηκαν στις 16/3 (επισυνάπτονται). 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για έκτακτες παροχές που να ενισχύουν τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων τα οποία παρά  τις αδυναμίες τους και τα κενά μπορούν να στηρίξουν πραγματικά πολλούς εργαζομένους. Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε με την ολοκλήρωση των σχετικών νομοσχεδίων.

Αυτό που μας δημιουργεί αλγεινή εντύπωση είναι η δυστοκία που παρουσιάζεται στην κατάληξη σε μέτρα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.  

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό που επηρέασε ολόκληρο το νησί σε όλους τους τομείς και όχι μόνο τον τομέα της υγείας, αποφάσισαν οι τράπεζες να αναστείλουν τις δόσεις για τρεις μόλις μήνες – ένα διάστημα χρόνου πραγματικά ανεπαρκές.

Αυτή την εποχή ζούμε τον  περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με διατάγματα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: με νόμο να παγώσουν τα δάνεια και να χαριστούν οι δόσεις,  να παγώσουν όλες οι διαδικασίες και να σταματήσουν οι εκποιήσεις μέχρι τέλος του χρόνου, να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του ΚΑΠ και Άρτεμις, να επεκταθεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, να αλλάξει η νομοθεσία για τα ΜΕΔ (ώστε τα παγωμένα δάνεια να μην θεωρηθούν ΜΕΔ) και τέλος να ενισχυθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οι τράπεζες και κάποια κόμματα μιλούν για αναστολή των δόσεων. Εμείς μιλούμε για αναστολή των δόσεων,  των τόκων, των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης κλπ. δηλαδή πάγωμα των δανείων.  

Ζητούμε επίσης να σταματήσουν οι εκποιήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων π.χ. Altamira, Gordian κλπ.