Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  θέτουμε για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη  δημιουργίας Αστυνομίας Ζώων (Animal Police) καθώς και τη δημιουργία καταφυγίων ζώων στη βάση μιας νέας και σύγχρονης νομοθεσίας. 

Με την δημιουργία αστυνομίας των ζώων θα μπορεί επιτέλους η αστυνομία μας να διαχειρίζεται τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανακύπτουν από την πλημμελή φροντίδα και εκπαίδευση σκυλιών, αλλά και να επεμβαίνουν έγκαιρα όταν προκύπτουν θέματα παραβίασης της ευημερίας των ζωών, για να αποτρέπονται τα χειρότερα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.

Παράλληλα, το Κίνημα επιμένει στην ανάγκη άμεσης τροποποίησης του περί σκύλων νόμου, τόσο για καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από την ιδιοκτησία σκυλιών όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη εκτροφή  και κατοχή σκύλων, η βάναυση θανάτωση τους ή εγκατάλειψη τους.

Το περιστατικό με τον 62χρονου, ο οποίος φέρεται χθες το απόγευμα να πυροβόλησε σκύλο γιατί αυτός εισήλθε σε καλλιεργημένο χωράφι πρέπει να τύχει συνολικής διερεύνησης και να προχωρήσουν στην απαγγελία κατηγοριών στη βάση επιστημονικών πορισμάτων και τεκμήριων.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε την ανάγκη κατοχύρωσης τόσο των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και των ανθρώπων.