Τους επόμενους δύο με τρεις μήνες η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε εξαγγελίες για νέα, ολοκληρωμένα σχέδια στεγαστικής πολιτικής.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του, ανέφερε ότι θα γίνουν εξαγγελίες για το σχέδιο «προσιτή κατοικία» καθώς και για αναζωογόνηση των ακριτικών περιοχών.
Δεν απέκλεισε και επιδότηση των ενοικίων μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, εισήγηση που κατέθεσε εντός της επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συγκεκριμένα είπε ότι οι ξένοι, μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, θα μπορούσαν να καταβάλλουν για παράδειγμα άλλες 50 χιλιάδες ευρώ έτσι ώστε να συγκεντρωθούν κάποια εκατομμύρια χωρίς να επηρεάζεται η δημοσιονομική πολιτική του κράτους.
Ο Υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο του βλέπει θετικά την πρόταση κάποια χρήματα από τις αιτήσεις που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση υπηκοοτήτων, να δίνονται ως κοινωνικό μέρισμα και να αφορούν και τη στέγαση.
«Ναι είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν ενδοκυβερνητικά, ότι μέρος αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να δίνεται έναντι, ένα μικρό μέρος, αλλά σημαντικό για τους προϋπολογισμούς του κράτους, για θέματα στέγασης ευάλωτων», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένει να αποσαφηνιστούν.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι στο παρελθόν η Κύπρος είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης λόγω της ευκολίας στην παραχώρηση δανείων και ότι τώρα λόγω αλλαγών που επήλθαν, δημιουργούνται νέες προκλήσεις και υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισής τους.
«Στην Κύπρο ουδέποτε υπήρχε μια ενιαία πολιτική για προσιτή στέγαση για τις ευρύτερες μάζες του πληθυσμού και αυτό είναι και πολεοδομικό θέμα, αλλά έχουμε προχωρήσει και σε συγκεκριμένους τομείς, θα αυξηθεί το επίδομα ενοικίου για τους πρόσφυγες κατά δέκα τοις εκατό, είχε αυξηθεί κατά δεκαπέντε τοις εκατό την πρώτη Ιανουαρίου του 2018, και τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί και ένα πρόγραμμα για τις ακριτικές περιοχές κατά μήκος της πράσινης γραμμής», ανέφερε.
Για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ειδικότερα ο κ. Πετρίδης είπε ότι έτυχε κατάχρησης από κάποιους οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους έχουν στοχοποιήσει την Κύπρο, αλλά υπήρξε και στοχοποίηση στο εσωτερικό. Αυτή τόνισε, είναι λανθασμένη προσέγγιση γιατί το πρόγραμμα αυτό βοήθησε και βοηθά την Κύπρο και έχει προσφέρει αναπτύξεις και θέσεις εργασίες σε εκατοντάδες κόσμο.
Ανέφερε ότι γίνεται έλεγχος του προγράμματος σε τρία επίπεδα, και συγκεκριμένα όσον αφορά τον έλεγχο για δέουσα επιμέλεια (due diligence) ώστε να αποφεύγονται προβλήματα και ρίσκα για την Κύπρο.
Στις επικρίσεις των βουλευτών ότι το Υπουργείο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε αίτημα για παραχώρηση καταλόγου με το μερίδιο των πράξεων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων που ασχολούνται με πολιτογραφήσεις, ο Υπουργός είπε ότι θα ξαναμελετηθεί το αίτημα. Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να μάθουν τον όγκο εργασιών κάθε δικηγορικού και ελεγκτικού γραφείου.
Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέφερε ότι είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ότι ορισμένα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί είναι καινοτόμα και θα γυρίσει μια νέα σελίδα στην εξυπηρέτηση του κοινού.
Σε ότι αφορά το θέμα των αιτητών ασύλου ο Υπουργός είπε ότι γίνεται για την ώρα καλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όμως λόγω και του μεγέθους της η Κύπρος ζήτησε αρωγή από την ΕΕ. Ανέφερε ότι βελτιώνονται οι χώροι υποδοχής ( σε Κοφίνου και Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά) και ότι ξεκάθαρη είναι η θέση για το κέντρο στο Ζύγι όπου έχει εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ανέφερε ότι η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής από την ΕΕ , δυσχεραίνει την κατάσταση.
Για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και πως αυτή πρέπει να είναι τολμηρή και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία βιωσιμότητα όταν υπάρχουν 380 τοπικές αρχές.
Σε επικρίσεις για νέες μελέτες που εξαγγέλθηκαν και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ο ΥΠΕΣ είπε πως η νέα μελέτη για τεχνο-οικονομικά κριτήρια ζητήθηκε από την ίδια την Ένωση Δήμων και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία της όλης μεταρρύθμισης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα σχέδια για την προσφυγική πολιτική αναφέροντας ότι στόχος είναι να συνδεθεί η προσφυγική με την στεγαστική πολιτική, ενώ για το μητρώο προσφύγων είπε ότι μάλλον θα ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου και με βάση αυτό θα υπάρχει ξεκάθαρη πλέον εικόνα για το ποια προγράμματα πρέπει να βελτιωθούν.
Μίλησε για αναπτυξιακό προϋπολογισμό με έργα 605 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκ ευρώ για την τριετία, μέσω αποκέντρωσης στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο προϋπολογισμός είναι κατά 50% αυξημένος για την ύπαιθρο σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.