Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Άιντε είναι πλέον ξεκάθαρο πως ποτέ δεν διέθετε την αναγκαία αμεροληψία που επιτάσσει ο ρόλος του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό. Ασφαλώς αυτό δεν είναι ένα στοιχείο που διαπιστώνεται τώρα, πλέον όμως διατυπώνεται από τον ίδιο -μάλλον καθώς η θητεία του πλησιάζει στο τέλος της- με τρόπο εξαιρετικά απροκάλυπτο.

Όταν εμείς τα λέγαμε, μας αποκαλούσαν “ακραίους”. Τώρα με την μεγαλύτερη ευκολία καταφέρονται εναντίον του κ. Άιντε χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής.

Δυστυχώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάστηκε υπερβολικά πολύ χρόνο να κατανοήσει το αυταπόδεικτο: Ότι δηλαδή ο κ. Άιντε αποτελούσε εν τοις πράγμασι απολογητή των τουρκικών θέσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι η αλλαγή της στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη, που αφού πάτησε τις κόκκινες γραμμές της Κύπρου στο Κραν Μοντάνα, σήμερα εμφανίζεται επιθετικός προς τον κ. Άιντε, αποτελεί μια μορφή ειλικρινούς αυτοκριτικής και σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε ότι ο κ. Άιντε δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποβάλει έκθεση για το Κυπριακό. Ο ίδιος έχει θέσει λόγω και έργω τον εαυτό του εκτός της διαδικασίας των συνομιλιών. Επιβάλλεται η έκθεση να συνταχθεί από τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες, αφού ανέλαβε ο ίδιος το βάρος της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων.