Τρεις μέρες μετά την συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επαναφέρει την θέση του για αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες ως μια στρατηγική συμφωνία, δηλαδή ως ενδιάμεση συμφωνία, ενώ ζητά και συνέχιση του στάτους κβο για τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα. 

Η Κύπρος δέχεται πυρά ωσάν να είναι ο φταίχτης για την υπάρχουσα κατάσταση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος κατηγορείται ότι θέλει την συνέχισή της και αντί να προχωρήσουμε στον αντίλογο και να καταγγείλουμε τα όσα απαράδεκτα μας καταλογίζονται, κυβερνών κόμμα, κυβέρνηση και ΑΚΕΛ αναλώνονται σε μια μεταξύ τους στείρα κοκορομαχία για το πλαίσιο Γκουντέρες. 

Για παράδειγμα κανένας από τους εμπλεκόμενους αναφέρεται στο μείζον θέμα της απόσυρσης του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, ένδειξη ότι από την πλευρά του Ακιντζί δεν υπάρχει διάθεση για συνομιλίες. Επίσης όλοι αυτοί ξεχνούν ότι πάρα το γεγονός ότι το πλαίσιο Γκουντέρες προέκυψε ως το απόβρασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με την αμοιβαία κατάθεση χαρτών, ο κ. Ακιντζί απέσυρε το δικό του χάρτη σε κάποιο στάδιο πριν από λίγους μήνες.

Τούτων δεχθέντων και χωρίς διάθεση εμπλοκής στην επιζήμια αντιπαράθεση Προέδρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε σημαντικό να γίνουν βήματα που να αφορούν την ουσία του Κυπριακού και με στοχοπροσήλωση την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυσή του πάνω στη σωστή βάση.