Μετά τις διεθνείς πιέσεις και ιδίως τις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ακιντζί υποχρεώθηκε σε δήλωση -δια του εκπροσώπου του- σχετικά με την υπόθεση Λεβέντ. Η δήλωσή του όμως, μοναδικό στόχο έχει να “νομιμοποιήσει” το κατοχικό καθεστώς, αφού προβάλλει ως λόγο μη έκδοσης του Σενέρ Λεβέντ την Τουρκία, την “υπηκοότητα του ψευδοκράτους”. 

Η κυβέρνηση οφείλει με κάθε επίσημο μέσο να κάνει σαφές, ότι ο Σενέρ Λεβέντ προστατεύεται ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσής. Οι όποιες ψευδεπίγραφες ιδιότητες προσδιορίζονται από το κατοχικό καθεστώς, ούτε νομική υπόσταση έχουν, ούτε καμία προστασία παρέχουν στα πρόσωπα που απευθύνονται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η προσπάθεια δίωξης του Σενέρ Λεβέντ είναι ενδεικτική του ανελεύθερου καθεστώτος που επικρατεί σε Τουρκία και ψευδοκράτος. Από τη μεριά μας, εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, επειδή επιλέγουν να παραμείνουν ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι.