Τα όσα χθες δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέχουν κατά πολύ  από την εικόνα που εντέχνως πολλοί καλλιεργούσαν για τον ίδιο, ως ενός ανθρώπου μετριοπαθή και συναινετικού. Η φρασεολογία του, όσο και αν ερμηνεύεται λόγω του “προεκλογικού” στα κατεχόμενα, βρίσκεται σε πλήρη στοίχιση με την τουρκική πολιτική. Οι υποδείξεις προς τους Ελληνοκυπρίους, πως οι συνομιλίες  ανοικτού τέλους, ανήκουν στο παρελθόν, βασικό στόχο έχουν την προετοιμασία ενός περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών, που να περιλαμβάνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιμένει στην εσαεί παραμονή αγήματος του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ακριβώς αυτό το σχέδιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος ηγέτης των Eλληνοκυπρίων. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαλάς οφείλουν να απαντήσουν αν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον Ακιντζί, αποδεχόμενοι αυτές τις προϋποθέσεις.

Είναι γι αυτό που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε αδύνατη τη συνέχιση της υποχωρητικής αντίληψης Αναστασιάδη και Μαλά, που έως τώρα το μόνο που απέδωσε ήταν η αναβάθμιση των διεκδικήσεων του κατοχικού καθεστώτος. Εμείς θεωρούμε πως η στήριξη στις δυνάμεις της αλλαγής και στον Νικόλα Παπαδόπουλο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον κυπριακό λαό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης όσων οι πολιτικές ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχουν παραδώσει στη διαδικασία των συνομιλίων για το Κυπριακό.