Εδώ και 2 εβδομάδες ο Δήμος Παραλιμνίου παρεμβαίνει παράνομα και πάλι επί του παραλιακού μετώπου στην περιοχή «Γλυτζιά Νερά» στους κόλπους του Κάππαρη.

Συγκεκριμένα εισάγει άμμο στην παραλία εισροφώντας την από τον κόλπο, διοχετεύει οχετούς ομβρίων υδάτων επί της παραλίας και παρεμβαίνει σε φυσικές πηγές της περιοχής. Η πιο σοβαρή όμως παρέμβαση είναι το σπάσιμο βράχων και η διοχέτευση μπετόν στον βυθό του κόλπου. Όλα αυτά χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη από αρμόδιες Αρχές, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε άδεια για παρέμβαση επί της ζώνης προστασίας της παραλίας.

Επειδή όσο και αν προσπαθήσαμε δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις διαπλεκόμενες αρμοδιότητες τους, ενώ είναι πλέον λυπηρό να προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει όντως αναρμοδιότητα και σε ποιες απλά έλλειψη βούλησης για ανάληψη δράσης, προχωρούμε με δημόσια καταγγελία όσων φορέων κλείνουν τα μάτια, έναντι των παρανομιών στον συγκεκριμένο Δήμο.

Κατονομάζουμε λοιπόν, πέραν από τον Δήμο Παραλιμνίου, τις συναρμόδιες Αρχές:

Υπουργείο Εσωτερικών

Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου

Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Αλιείας

Τμήμα Υδάτων

Τμήμα Δασών

Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αστυνομία Κύπρου

Αν έχουμε ξεχάσει κάποια αρμόδια υπηρεσία απολογούμαστε. Καμία όμως ως σήμερα, όμως δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση (ή την πολιτική κάλυψη) για να κινηθεί επιτέλους νομικά, εναντίον ενός δημάρχου που έχει αποφασίσει πως θα κάνει του κεφαλιού του χωρίς προφανώς φόβο πιθανών κυρώσεων.

Τόσο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όσο και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, έχουμε προχωρήσει σε γραπτές καταγγελίες που κοινοποιήθηκαν σε όλες τις πιο πάνω υπηρεσίες και αναμένουμε την άμεση ανάληψη δράσης.

Είμαστε βέβαιοι, πως η συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάληψη πρωτοβουλιών των κατοίκων, θα υποχρεώσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβουν δράση, έστω και καθυστερημένα.