Μας δημιουργεί αλγεινή εντύπωση η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης, το οποίο την περασμένη Τρίτη έσπευσε – με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Κυριάκου – να συναινέσει στην παραχώρηση σε επενδυτή του χώρου της Κρατικής Έκθεσης για να χτίσει γραφεία, διαμερίσματα, εκθεσιακούς χώρους, ξενοδοχείο, καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αγνόησε εσκεμμένα και συνειδητά την αρνητική τοποθέτηση των πολιτών που συμμετείχαν στην πανδημοτική συγκέντρωση (10/5).

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Έγκωμης είχαν ενώπιον τους την εισήγηση των Οικολόγων και των πολιτών για δημοψήφισμα. Γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους στους πολίτες και στη Δημοκρατία, και ως σύγχρονοι μικροί σατράπες αποφάσισαν για το μέλλον της Έγκωμης, χωρίς τους/τις Εγκωμίτες/τισσες. Και βέβαια δεν τους ενοχλεί ότι η λαϊκή εντολή έχει εκπνεύσει από τον περασμένο Ιανουάριο και ξεχνούν ότι εξακολουθούν να κατέχουν εξουσία  όχι «ελέω λαού» αλλά «ελεώ των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Στην ανακοίνωση του Δήμου Έγκωμης μάλιστα κυκλοφορεί το ίδιο ψέμα. Βαφτίζουν ως χώρο πρασίνου, το μέρος του τεμαχίου όπου ο επενδυτής προβλέπεται να κτίσει τις καφετέριες και τα εστιατόρια όπως και το χώρο της δεξαμενής συγκράτησης των όμβριων υδάτων. Στην πραγματικότητα ο χώρος πρασίνου καλύπτει λιγότερο του ελάχιστου 20% που προνοεί το τοπικό σχέδιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε στο όραμα για αξιοποίηση του χώρου της παλαιάς Κρατικής Έκθεσης σε ένα μεγάλο αστικό δάσος που ενοποιημένο με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μακάριο και Λευκόθεο να αποτελέσει ένα μοναδικό για την Δυτική Λευκωσία χώρο ζωής. Θέλουμε οξυγόνο και ζωή και όχι μπετόν και άσφαλτο.

Αλλά ποιός βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή σήμερα;