Η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δημοσιεύθηκε αναφορικά με την υπόθεση των παράνομων ενεργειών εκτροπής νερού στον Ποταμό Κούρη και τη μεταφορά του σε εγκαταστάσεις Ιχθυοτροφείου, στην Τριμίκλινη, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για σκανδαλώδη ανοχή από τις κρατικές Υπηρεσίες.

Μέσα από την έκθεση αποκαλύπτονται πράματα και θάματα για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τριμίκλινη. Συγκεκριμένα έντεκα υπηρεσίες και τμήματα του κράτους από τρία Υπουργεία ανέχτηκαν και συγκάλυψαν σωρεία παρανομιών με αποκορύφωμα την εκτροπή νερού στον Κούρη και τη μεταφορά του σε εγκαταστάσεις Ιχθυοτροφείου, λειτουργία παράνομου κέντρου αναψυχής, χώρο διαμονής και παράνομη επέμβαση σε κρατική γη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε ήδη προβεί σε καταγγελία για το θέμα από τον Ιούλιο του 2023, ενώ είχαμε πραγματοποιήσει και επιτόπια επίσκεψη διαπιστώνοντας του λόγου το αληθές, ότι στην κοίτη του Κούρη έχει γίνει επέμβαση εντός της ζώνης προστασίας του ποταμού με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η βλάστηση και το οικοσύστημα του ποταμού.

Η ολιγωρία των Αρχών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, για να σταματήσουν τις εξόφθαλμες παρανομίες και τα αλλεπάλληλα περιβαλλοντικά εγκλήματα αποδεικνύει πως θυσίασαν το περιβάλλον στο βωμό του χρήματος και της «ανάπτυξης».

Αναμένουμε από τον κρατικό μηχανισμό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για άρση όλων των παρανομιών και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Το ζήτημα χρήζει άμεσης διαχείρισης. Η εμπλοκή των κρατικών Υπηρεσιών στην παρανομία και την ανοχή πρέπει επιτέλους να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Εμείς διαβεβαιώνουμε, πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα επιμένουμε στον τερματισμό των παρανομιών.