Φέτος συμπληρώνονται 103 χρόνια, από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγριας φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ μερικοί ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους έως και τις 350.000.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν ξεχνάμε την Ποντιακή Γενοκτονία και ζητούμε να καταστεί η 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου, για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ήδη από το 2014 καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου την οποία αρνούνται τα κόμματα να συζητήσουν.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 19η Μαΐου. Διότι χιλιάδες Έλληνες του Πόντου ζουν πλέον αναμεσά μας, είναι συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας.

Η πρόταση μας να διδάσκεται στα δημόσια εκπαιδευτήρια της Κύπρου η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.