Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι θέμα της Κύπρου ανέφερε σε μια ακόμη προκλητική του δήλωση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομικής Ζώνη.

Οι τοποθετήσεις Ερντογάν δεν θυμίζουν καθόλου την παραδοσιακή ρητορική του που αναφερόταν στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι δεν είναι μόνη η – όπως την αποκαλεί – Νότια Κύπρος. Επί της ουσίας με την νέα προσέγγιση του, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει πλέον εκτός και τους Τουρκοκύπριους που υποτίθεται ότι στήριζε και ότι φρόντιζε για τα “δικαιώματά” τους από την εξόρυξη του φυσικού πλούτου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Ερντογάν. Πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι τα όποια οφέλη προκύψουν από την εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της, και ότι αυτά τυγχάνουν χειρισμού από τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.