Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα θα άρει την αναστολή των απεργιακών μέτρων εάν ως την Τετάρτη δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα των εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου που εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία και σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Όπως δήλωσε μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντεχνίας με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων, ο Πρόεδρος της Ισότητας Πρόδρομος Χριστοφή είπε ότι το θέμα επείγει και αν δεν υπάρξει θετική διάθεση, τότε η συντεχνία θα άρει την αναστολή των μέτρων.

Αφού ευχαρίστησε τον Γιώργο Περδίκη και το Κίνημα Οικολόγων για τη συζήτηση για τα ζητήματα που προέβαλε η συντεχνία, είπε ότι βρίσκουν στήριξη από το Κίνημα Οικολόγων όπως και σε άλλες περιπτώσεις όταν επιμέρους ζητήματα τέθηκαν εκ μέρους της συντεχνίας σε διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. «Οι Οικολόγοι ήταν από τις πολιτικές παρατάξεις που είχαν αφιερώσει χρόνο να ακούσουν τις θέσεις μας και να μας στηρίξουν εκεί που έκριναν ότι υπήρχε χρόνο και έπρεπε να γίνουν αλλαγές», είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στον αγώνα που διεξάγει η Συντεχνία Ισότητα σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αορίστου και ορισμένου χρόνου.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η συνταγματική διάταξη, αλλά και η οδηγία σε σχέση με τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, των εργαζομένων, που θεωρούμε ότι είναι το πιο ισχυρό και νεανικό κομμάτι της δημόσιας υπηρεσίας», είπε. Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, την υπηρεσία και την προσφορά τους κατά τρόπο ισότιμο, «γι’ αυτό μιλάμε για ισότητα και δικαιοσύνη, και στηρίζουμε τον αγώνα της συντεχνίας Ισότητα και σήμερα και αύριο όπως και χθες, μέχρι να υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη στη Δημόσια Υπηρεσία».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς προχωρούν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Χριστοφή είπε ότι η συντεχνία έδωσε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να έχει απτές αποδείξεις. «Αν δεν έχουμε κάτι όμως που να δείχνει ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για διευθέτηση του ζητήματος, θα πάμε με απεργιακά μέτρα», σημείωσε.

Υπάρχει ειλημμένη απόφαση για επ’αόριστον απεργία, εξήγησε, σημειώνοντας ότι μπήκαν σε διάλογο και εξασφάλισαν γνωμάτευση που να επιλύει το ζήτημα. «Την έχουμε θέσει υπόψη της αρμόδιας εργοδοτικής αρχής και των πολιτικών παρατάξεων. Επείγει το ζήτημα. Αν δεν υπάρξει όμως η διάθεση να δοθεί κάτι το οποίο να δείχνει ότι το νερό θα μπει στο αυλάκι, εμείς θα άρουμε την αναστολή των απεργιακών μέτρων και θα συνεχίσουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Ο κ. Χριστοφή είπε ότι θεωρεί «τραγικό να εκλέξουμε ευρωβουλευτές και η Δημοκρατία συνειδητά να συνεχίσει να μη συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο. Οπόταν είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλά όπλα. Έχουμε προσφυγή στα δικαστήρια που είναι χρονοβόρες διαδικασίες και έχουμε τα δυναμικά μέτρα, την απεργία και την εκλογική διαδικασία. Η περίοδος των εκλογών είναι η περίοδος που οι πολίτες είναι ισχυροί. Οπόταν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμά μας με το συγκεκριμένο τρόπο», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)