Η παρουσία Ερντογάν στην Αθήνα και οι τοποθετήσεις του, που δεν τηρούσαν ούτε στοιχειωδώς τη διπλωματική ευγένεια, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις του, ως παράγοντα που διεκδικεί ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος που φάνηκε να προσπαθεί ευθέως να θέσει σε αμφισβήτηση τα θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, μιλώντας για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, προφανώς αισθάνεται πως τα παρόντα τουρκικά σύνορα τον περιορίζουν. Αυτή η διαχρονική πολιτική της Τουρκίας, που ειδικά εμείς γνωρίζουμε καλά, με τη μισή μας πατρίδα να βρίσκεται υπό κατοχή, ούτε κατ’ ελάχιστο δε φαίνεται να αλλάζει.

Αυτό το στοιχείο προφανώς δυσκολεύεται να αντιληφθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος, που λόγω και έργω έβλεπε στον Ερντογάν έναν αξιόπιστο συνομιλητή για την επίλυση του Κυπριακού. Δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά την αποδοχή του στο απαράδεκτο πλαίσιο των Πενταμερών, με τον αναβαθμισμένο τουρκικό ρόλο, που αυτές συνεπάγονται. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε εξόχως προβληματικό ο κυπριακός λαός να αισθάνεται ότι εκφράζεται αμεσότερα από τα λεγόμενα των αξιωματούχων του ελληνικού κράτους -με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά ευθέως για εισβολή και κατοχή της Κύπρου από της Τουρκία- παρά από την απερχόμενη κυπριακή ηγεσία που προσπαθούσε να εξωραΐσει την τουρκική προκλητικότητα, για να επιτευχθεί μία τάχα κοινά αποδεκτή λύση, που στην πραγματικότητα ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας.