Ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει τις επιθυμίες της Τουρκίας, ξεχνώντας παντελώς ότι μιλά από το βήμα μιας αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας την οποία ουδείς – πέραν από την Τουρκία – αναγνωρίζει.

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Euronews, o κ. Οχερσάι ανέφερε ότι δεν είναι θέμα απόφασης μόνο του κ. Αναστασιάδη πώς θα διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος, δεν έχει ένα τέτοιο δικαίωμα.

Να υπενθυμίσουμε στον ούτω καλούμενο Υπουργό Εξωτερικών των κατεχομένων ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους πολίτες της και ως έτσι πρέπει να τύχει διαχείρισης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου δεν μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος από μια μη υπαρκτή, μη αναγνωρισμένη οντότητα. Αυτός ο πλούτος είναι εκμεταλλεύσιμος μόνον από διεθνώς αναγνωρισμένο και νόμιμο κράτος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτρέπει για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη να καταγγείλει άμεσα την στάση αυτή των της Τουρκοκυπριακής Ηγεσίας. Πρόκειται για μια στάση που έχει επανειλημμένα εκφραστεί και δια στόματος των Ερχιουρμάν και Ακιντζί.

Δυστυχώς πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου οι εγκάθετοι της Τουρκίας στην Κύπρο χρησιμοποιούνται ως φερέφωνα της Άγκυρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιθυμίες του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλουν να επαναδιατυπώσουν δημόσια τις θέσεις και τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, διαφορετικά η στάση αυτή θα συνεχίζει να παρουσιάζει ως αδικημένους τους Τουρκοκύπριους και την Ελληνοκυπριακή πλευρά ως «κλέφτες» των όσων θεωρούν ότι τους ανήκουν.

Ελπίζουμε να μην μας πει και πάλι η κυβέρνηση ότι το θέμα της διαχείρισης των μελλοντικών κερδών απο το φυσικό αέριο θα καθοριστεί στις πρόνοιες ενός νομοσχεδίου που – με ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος – για τρία χρονιά στη Βουλή.