Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 37 χρόνια από το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην σημερινή εμπόλεμη Ουκρανία. Το ραδιενεργό νέφος είχε κάνει δύο φορές τον γύρο του πλανήτη και τον μόλυνε για εκατοντάδες χρόνια. Ρύπανε την ατμόσφαιρα με ραδιενέργεια σχεδόν 200 φορές περισσότερη από αυτήν που απελευθερώθηκε από τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Ακόμη και σήμερα η Ευρώπη ανησυχεί για διασπορά ραδιενεργούς στακτής από την περιοχή του ατυχήματος.

Το 1986 ήταν το Τσέρνομπιλ, το 2011 η Φουκουσίμα, αύριο μπορεί το ατύχημα να συμβεί δίπλα μας. Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός, στο Άκκιουγιου, μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας, είναι ήδη υπό κατασκευή. Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακουγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε τα χιλιάδες θύματα του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που κατέστρεψε πόλεις και χωριά στην Τουρκία και τη Συρία και τις ζωές των ανθρώπων. Εδώ και χρόνια τασσόμαστε εναντίον σε αυτό το έργο που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος  και ασφάλειας, επηρεάζοντας ολόκληρο το χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη ούτε καθαρή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν με ασφάλεια από την ανθρωπότητα σήμερα, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο βαθμό που η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιττή.

Σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου θα βρεθούμε μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα στην ημερομηνία της 37ης επετείου της τραγωδίας του Τσερνομπίλ μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας (H4C), απέναντι από το Λήδρα Πάλας για να  σχηματίσουμε ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της νεκρής ζώνης για να στείλουμε σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο το κοινό μας μήνυμα.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

15:00 Εγκαίνια της έκθεσης “No more Hibakusha!”

15:00-15:30 Παρουσίαση έκθεσης από την Pinar Demircan

15:30-16:00 Παρουσίαση των «τελευταίων εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu και άλλων» από την Pınar Demircan (συντονίστρια του nukleersiz.org και ανεξάρτητο ερευνήτρια)

16:30-16:40 Ερωτήσεις και απαντήσεις

16:40-17:00 Ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική διασπορά ραδιονουκλεϊδίων μετά από ατυχήματα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής – Θεόδωρος Χριστούδιας

17:30 Ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ και του Hibakusha