Οι δηλώσεις Οζερσάι στο «Reuters» που αναφέρονται στο εξορυκτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν ως στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας και την εμπέδωση της αντίληψης πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των παρανομιών Τουρκίας και ψευδοκράτους, που είτε έχουν ήδη συντελεστεί, είτε σχεδιάζονται. Είναι γι αυτό που ο κ. Οζερσάι θέτει ευθέως τα τρία -κατ’ αυτόν- ενδεχόμενα για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στο γνωστό επιθετικό ύφος που η τουρκοκυπριακή ηγεσία αρέσκεται να χρησιμοποιεί.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά, γεγονός το οποίο σημαίνει αφενός ενημέρωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και κάλεσμα για σαφή καταδικαστική τοποθέτηση έναντι των τουρκικών παρανομιών. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και προβολή προς τη διεθνή κοινή γνώμη του παράνομου χαρακτήρα των τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εμείς θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα την ματαίωση της Συνόδου της Βάρνας, έως ότου η Τουρκία δεσμευτεί να απέχει από τις επιθετικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτικών της Ευρώπης για το περιεχόμενό των απειλών της Τουρκίας.