Οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο Σαββατοκυρίακο προκάλεσαν τον θάνατο σε τέσσερις συνανθρώπους μας και ανεπανόρθωτες ζημιές τόσο σε περιουσίες όσο και στο φυσικό περιβάλλον των ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, η πρόληψη, η αμεσότητα εντοπισμού και ταχεία παρέμβαση είναι καθοριστική στον περιορισμό πυρκαγιών και στη μείωση του κινδύνου ανεξέλεγκτης εξάπλωσής τους.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει πως «Για ακόμη μια φορά παρατηρούμε ότι το θέμα συντονισμού και της άμεσης ανταπόκρισης είναι προβληματικό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός και το υποστελεχωμένο προσωπικό τόσο του Τμήματος Δασών όσο και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί, ώστε να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Παράλληλα, το ΕΤΕΚ κατέθεσε δέσμη επισημάνσεων και εισηγήσεων που βρίσκουμε πολύ χρήσιμα και καλούμε την κυβέρνηση να τα μελετήσει σε βάθος και να υιοθετήσει όπου αυτό είναι θεμιτό και προς το δημόσιο συμφέρον.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ και την υλοποίηση όλων των στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα. Η υποστελέχωση των ουσιωδών υπηρεσιών πρώτης γραμμής δεν τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται άμεσα και εγκαίρως σε όποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να διερευνήσουν πλήρως τις συνθήκες που προκάλεσαν την τεράστια καταστροφή στις περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας το περασμένο Σαββατοκυρίακο και να αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.