Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν. Ακόμη μία φορά δείχνει πως δεν κατανοεί ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι οδηγούν κάθε φορά σε αποτυχία κάθε προσπάθεια, ζητώντας μετά συνομιλίες που να ξεκινούν από μηδενική βάση με δεδομένες όμως ως αποδεκτές τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς.

Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν κάθε φορά να κερδίζουν πάντα κάτι πριν αρχίσουν καν οι νέες προσπάθειες, για να ζητήσουν και να επιβάλλουν περισσότερα θέλω στη συνέχεια. Θέλουν να οδηγήσουν την πλευρά μας σε εξάντληση για να πετύχουν την συγκατάνευση μας στη δημιουργία νέου κράτους. Είναι πλέον φανερό πως η πολιτική του Προέδρου έχει πέσει έξω στο θέμα του Κυπριακού, όπως έπεσε έξω με την Οικονομία και τη διαχείριση της Συνεργατικής.

Η μεγάλη του δέσμευση για λύση του Κυπριακού θα έχει την ίδια κατάληξη. Η εμμονή για δηλώσεις περί κινητικότητας στο Κυπριακό προτού προκύψει κάτι χειροπιαστό δείχνει καθαρά σημάδια φόβου και υποταγής, προετοιμάζοντας πάλι στο λαό (όπως κάνει συνεχώς άλλοστε) ότι κάθε κακό που μας συμβαίνει προέρχεται από τρίτους και είναι αποτέλεσμα ανωτέρας βίας.

Όταν δεν μπορεί πια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποτρέψει τη συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων στους πανηγυρισμούς για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τι άλλο θέλουν οι Τούρκοι για να καταλάβουν ότι είναι αδύναμος και ανίκανος να διαχειριστεί αποτελεσματικά το θέμα του Κυπριακού;

Η κ. Λουτ θα έρθει όπως διαβάζουμε για δυο μόνο συναντήσεις. Προφανώς είναι προετοιμασμένη για περιορισμένα αποτελέσματα αλλά έρχεται για να μην επωμισθεί ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. την έλλειψη πρωτοβουλίας ή ενδιαφέροντος.

Η αποτυχία του ανθρώπου που δεσμεύεται και ξεδεσμεύεται σε όλες τις περιπτώσεις είναι φανερή. Ποιος μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τον πρόεδρο μας ή οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της κυβέρνησής του ή του κόμματος του;

Οι Τούρκοι θα λένε άσε τον κ. Ανστασιάδη να λέει ότι θέλει, αφού στο τέλος θα κάνει ότι πούμε εμείς απλά για να μπορεί να επικαλείται κινητικότητα στο Κυπριακό και ο ίδιος θα αιθεροβατεί σαν άλλος Δον Κιχώτης ότι νίκησε τους ανεμόμυλους.

Η ευθύνη για αυτό το κάκιστο αποτέλεσμα βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη και την ηγεσία του ΔΗΣΥ, του μοναδικού υποστηρικτή της.