Καταδικαστέα η παρουσία εκπροσώπων κοινοβουλίων από 3 Ευρωπαϊκές και 9 Τρίτες χώρες στους εορτασμούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Θεωρούμε απαράδεκτη την συμμετοχή τους αλλά ακόμη πιο απαράδεκτη την μη αποτροπή της συμμετοχής τους μέσω έγκαιρης παρέμβασης του διπλωματικού μας σώματος. Οι τεράστιες ελλείψεις της εξωτερικής μας πολιτικής για πολλοστή φορά μας αφήνουν ακάλυπτους εν’ όψη της επιμονής της Τουρκίας να πετυχαίνει μικρές νίκες που μπορούν ίσως να της επιτρέψουν στο εγγύς μέλλον να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους. 

Πρέπει άμεσα να καταδικαστεί το συμβάν από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Βουλή των Αντιπροσώπων, και να αποσταλούν επιστολές ζητώντας εξηγήσεις και από τα 12 κοινοβούλια για την πράξη τους, απαιτώντας απολογία και μη επανάληψη του φαινομένου. Παράλληλα πρέπει να κοινοποιηθεί η δυσαρέσκεια μας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, για να αποτρέψουμε μελλοντική συμμετοχή άλλων κρατών.

Παράλληλα πρέπει να γίνουν διαβήματα και από τους αντίστοιχους πρέσβεις μας στις χώρες αυτές όπως βεβαίως και από εμάς προς τους αντίστοιχους πρεσβευτές των χωρών αυτών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να αναλάβει να κάνει τα αντίστοιχα διαβήματα και στα διάφορα διακοινοβουλευτικά σώματα στα οποία συμμετέχουμε με βουλευτές από τα αντίστοιχα κοινοβούλια. 

Θεωρούμε όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως συμμετείχαν εκπρόσωποι από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στους συγκεκριμένους εορτασμούς, δεδομένης της εμπλοκής της με το Κυπριακό από την γένεσή του και την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης που έχει, και είναι πεποίθησή μας πως πρέπει να άμεσα να ζητηθούν εξηγήσεις από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον νεοαφιχθή Ύπατο Αρμοστή της στην Κύπρο κ. Stephen Lillie

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν και τον εντολοδόχο του στα κατεχόμενα Ακκιντζί να πετυχαίνουν τέτοιες, έστω αμελητέες νίκες, στην προδιαγεγραμμένη τους πορεία τους προς αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου.