Στη σημερινή συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάμεσα σε άλλα πολλά στα οποία αναφέρεται, αποκαλύπτει το μέγεθος των διαφορών που υπάρχουν ακόμα στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και τις υπαναχωρήσεις των Τούρκων μέσα στο 2017.

Επιβεβαιώνει έτσι όλους εμάς που τον είχαμε προειδοποιήσει να μην αποδεχθεί τη διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων. Αλλά τότε, πιεζόμενος από την υφυπουργό των ΗΠΑ κ. Νιούλαντ, αλλά και από τα «συγκυβερνώντα» κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύρθηκε στην καταστροφική διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα είναι πλέον σε όλους γνωστά.

Τότε βιάζονταν να υπογράψουν ενδιάμεση συμφωνία και κάποιοι έσπευδαν να καλέσουν Ερντογάν και Τσίπρα στην Ελβετία.

Τώρα ο κ. Αναστασιάδης ανακαλύπτει ότι οι Τούρκοι έβαλαν πλαφόν στην επιστροφή των Ελλήνων προσφύγων και στην απόκτηση ιδιοκτησίας, αρνήθηκαν των έλεγχο των τραπεζών, απέσυραν τον χάρτη κλπ κλπ.

Κατά τα άλλα δηλώνει ακόμα και σήμερα έτοιμος να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε, δηλαδή να συνεχίσει την πενταμερή της Γενεύης.

Και το ΑΚΕΛ – με δηλώνεις του Γενικού Γραμματέα του κόμματος στη σημερινή Χαραυγή – πιέζει και πάλι να ακολουθήσει ο Πρόεδρος τον ίδιο λανθασμένο και καταστροφικό δρόμο, επιρρίπτοντας σε άλλους την ευθύνη για την πολιτική Αναστασιάδη, που για πέντε χρονιά υπέθαλψε και στήριξε.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί να συνεχίσει η διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να παύσει να μιλά για συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που είχε διακοπεί. Το λιγότερο που επιβάλλεται να κάνει είναι να ζητήσει επανασύσταση των επιτροπών εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και συνεχίσει της διαδικασίας, ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να συγκαλέσει διεθνής διάσκεψη – και όχι πενταμερής – με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και χωρών της περιοχής μας, με στόχο την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων.