Η προεκλογική «δέσμευση» του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού κ. Ιωνά Νικολάου για δημιουργία «αστυνομίας για τα ζώα», η οποία θα μπορεί επιτέλους να διαχειρίζεται τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανακύπτουν από την πλημμελή φροντίδα και εκπαίδευση σκυλιών και άλλων κατοικίδιων ζώων, αλλά και να επεμβαίνει έγκαιρα όταν προκύπτουν θέματα παραβίασης της ευημερίας των ζωών, για να αποτρέπονται τα χειρότερα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, τελικά αποδείχθηκε προεκλογικό πυροτέχνημα.

Άλλο ένα περιστατικό με πυροβολισμούς εναντίον δύο σκύλων, εκ των οποίων ο ένας πέθανε με τραγικό τρόπο, μας θυμίζει αυτή την προεκλογική δέσμευση.

Εδώ μια νομοθεσία περί σκύλων την βασανίζουν 12 χρονιά και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τα ζώα , είναι μια κοινωνία χωρίς πολιτισμό, είπε κάποτε ο μεγάλος στοχαστής και πολιτικός Μαχάτμα Γκάντι.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υπενθυμίζουμε απλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προεκλογική δέσμευση του για δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα, αλλά απαιτούμε πλέον την υλοποίηση της, εδώ και τώρα!

Επιτακτική ανάγκη είναι και η άμεση τροποποίηση του περί σκύλων νόμου, τόσο για καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από την ιδιοκτησία σκυλιών, όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη εκτροφή και κατοχή σκύλων, η βάναυση θανάτωση τους ή εγκατάλειψη τους.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε την ανάγκη κατοχύρωσης τόσο των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και των ανθρώπων.