Εδώ και χρόνια η ημέρα της 4ης Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Το 1993 η Κυπριακή Κυβέρνηση επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων από το 1993, αλλά σήμερα, 30 χρόνια μετά, ακόμα συζητούμε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την θέσπιση ενός σωστού, περί σκύλων νόμο.

Χρειάζεται να παραδεχτούμε ότι το κράτος, δυστυχώς, ελάχιστα κάνει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της παροχής αποτελεσματικής προστασίας των ζώων. Συνεπώς, η 4η Οκτωβρίου είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί από τις δυνάμεις της Οικολογίας στην Κύπρο ως ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και υπενθύμισης των υποχρεώσεων μας ως άνθρωποι απέναντι στα ζώα.

Εντούτοις, η μέρα αυτή δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μια μέρα που μας υπενθυμίζει όλα εκείνα τα ζώα που ζουν κάτω από σκληρές συνθήκες στους δρόμους, πεινασμένα , διψασμένα, που υποφέρουν από το κρύο ,την αφόρητη ζέστη, αρρωσταίνουν, πέφτουν θύματα τροχαίων και πεθαίνουν πολύ συχνά αβοήθητα. Μας υπενθυμίζουν τα δεκάδες κακοποιημένα, βασανισμένα ζώα που ζουν σε κλουβιά κολαστήρια, που δολοφονούνται, δηλητηριάζονται καθημερινά .

Η κ. Ανθή Μουζούρη, συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα του Κινήματος, ανέφερε πως: «Πρέπει να κατανοήσει ο καθένας από εμάς ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα. Δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο του 2023 η κακοποίηση, η θανάτωση αλλά και η εγκατάλειψη ανυπεράσπιστων ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο. Φαινόμενο, άκρως ανησυχητικό που δείχνει την έλλειψη πολιτισμού που διακατέχει την χώρα μας σε αυτά τα ζητήματα.

Κάνουμε έκκληση στο Κράτος να προνοήσει ώστε να τηρούνται οι νομοθεσίες και να υπάρχουν βαρύτατες ποινές σε αυτούς που εγκληματούν απέναντι στα ζώα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στόχος μας είναι οι βαριές μορφές κακοποίησης και θανάτωση ζώων να θεωρούνται πλέον κακούργημα και όχι μικροπαράβαση. Φτάνει πλέον με την ατιμωρησία των παραβατών.

Ζητούμε, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα στελεχώνεται από σωστά εκπαιδευμένα άτομα με δικό τους εξοπλισμό ανά επαρχία να είναι ευαισθητοποιημένα και φιλόζωα ώστε να δείχνουν τον απαιτούμενο ζήλο για την επίτευξη και εφαρμογή της νομοθεσίας. Δυστυχώς η Αστυνομία των ζώων χωρίς τα απαραίτητα εφόδια δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Παράλληλα καλούμε το κράτος να δημιουργήσει επιτέλους τα περιφερειακά καταφύγια καθώς η νοοτροπία της εγκατάλειψης σκύλων είναι συχνό φαινόμενο, ενώ τα καταφύγια μας είναι υπερπλήρης.

Για αυτό τον λόγο προτρέπουμε τον κόσμο που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο να μην αγοράζει αλλά να απευθύνεται σε καταφύγια τα οποία είναι γεμάτα από εγκαταλειμμένα ζώα, για να συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων στον τόπο μας».

Οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν αυτές τις ψυχές. Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ποτέ επιτέλους θα γίνουν τα σωστά βήματα, ούτως ώστε να μιλούμε για πραγματική ευημερία των ζώων στην Κύπρο και να υπάρχει πραγματικός σεβασμός και αγάπη για τα ζώα ώστε η μέρα των ζώων να είναι μια πραγματική γιορτή;