Δυστυχώς βλέπουμε πως όσα ήδη αναφέραμε για την αποτυχία Αναστασιάδη να θέσει το Κυπριακό στο πλαίσιο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο πρόεδρος Τουσκ αρκέστηκε σε μια σύντομη αναφορά ότι έγινε δέκτης των αναφορών του Προέδρου Αναστασιάδη για μέρος των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ήταν όλο. Μια χλιαρή και άνευ ουσίας δήλωση, ενώ την ίδια ώρα αποφασίστηκε η παροχή 3 δις στήριξη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Αυτό όμως που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σαφείς τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της τουρκικής τακτικής των διαρκών προκλήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, πως η προσέγγιση Αναστασιάδη δεν απέτυχε μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη και στη διεθνοποίηση του Κυπριακού στο ευρωπαϊκό πεδίο, που θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Θα ήταν αρκετό να αποδεχτεί την αποτυχία του και να σιωπήσει. Κι όμως, επειδή έχει την εντύπωση ότι έχει να κάνει ακόμα με ευκολόπιστους Κύπριους ψηφοφόρους, πανηγυρίζει για την αποτυχία του, την οποία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να παρουσιάσει ως επιτυχία.

Μόνη διέξοδος έναντι αυτής της τακτικής της ήττας είναι η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας με επίκεντρο την Νέα Στρατηγική για τη Κυπριακή Δημοκρατία.