Με έκπληξη και απογοήτευση παρακολουθούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιχαίρει με κάθε ευκαιρία για την εξέλιξη της διαδικασίας μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Αποκορύφωμα του επίπλαστου, θετικού κλίματος που προσπαθεί να καλλιεργήσει, είναι η χθεσινή του δήλωση, πως “Αν η ρητορική της Τουρκίας συνοδευτεί με πραγματικές πράξεις, αναμένουμε ότι ίσως κάνουμε πολλά”.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προαναγγέλλει αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας, για το τέλος Ιουνίου, τη χρονική δηλαδή περίοδο των διαπραγματεύσεων και ο κ. Ακιντζί προσπαθεί να προειδοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι πρόκειται για την τελευταία της ευκαιρία. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ήδη επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία για δήθεν μη ειλικρινείς προθέσεις.

Αυτά, παρασάγγας απέχουν από τις αιτιάσεις για μη ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διαπραγμάτευση ανοιχτού τέλους. Αντίθετα, βλέπουμε ότι καθημερινά καλλιεργείται ένα κλίμα εκβιασμού και ασφυκτικών πιέσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ευθύνες του προέδρου Αναστασιάδη είναι μεγάλες τόσο για τη σημερινή εξέλιξη, όσο και για όλο το προηγούμενο διάστημα με τη διαπραγματευτική τακτική που υιοθέτησε.

Δική του επιλογή ήταν η μη ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας. Δική του επιλογή ο αυτόεγκλωβισμός σε ένα κείμενο συζήτησης αγνώστου περιεχομένου. Δική του και η επιλογή το να γίνονται ανεκτές, δημόσιες τοποθετήσεις που συνδέουν τις ενεργειακές έρευνες με τη συζήτηση του Κυπριακού, ακόμα κι από τον κ. Άιντε.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε για ακόμα μια φορά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του κυπριακού λαού, τόσο για το πώς οδηγηθήκαμε στις αποφάσεις της Νέας Υόρκης, όσο και για το λόγο που τον καθιστά αρνητή της πραγματικότητας των τουρκικών απειλών.