Το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες δείχνει με τρόπο ξεκάθαρο τη λανθασμένη στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στην τακτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Σύμφωνα με αυτήν, η υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας, είτε θα οδηγούσε σε λύση, είτε αν μη τι άλλο, θα την στοχοποιήσει έναντι του διεθνούς παράγοντα. Σήμερα πλέον που τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Ο ίδιος στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε για νέα, ουσιαστική συνεδρίαση, αφού θα έχει κυκλοφορήσει η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα και αφού διαμοιραστούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σημαντικά έγγραφα της περιόδου των διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι ακόμα μία δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη παραβιάζεται, ασφαλώς και δεν δημιουργεί έκπληξη σε κανέναν. Το ότι όμως, επιλέγει καθώς φαίνεται, να ασχολείται κατά προτεραιότητα με την επικείμενη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, αντί για το εθνικό ζήτημα, δε μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη. Ακόμα μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί η διαπίστωση ότι συνεχίζεται η πρακτική την οποία ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε επισημάνει, της επιλεκτικής διαχείρισης των πληροφοριών και των εγγράφων που εκ της θέσεως του κατέχει, ως εργαλεία του προεκλογικού του.

Το Εθνικό Συμβούλιο δικαιούται να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων προκειμένου να συναποφασιστεί επιτέλους μια κοινή πορεία, που θα μας απεγκλωβίζει από την κατάσταση στην οποία μας οδήγησε η τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη.

Περιμένουμε λοιπόν πότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, πότε θα αποστείλει τα έγραφα που συμφωνήθηκε να δοθούν και πότε θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο.