Έχουμε μπει στην τελική ευθεία του χρονοδιαγράμματος της κας. Λουτ η οποία φθάνει σε λίγο στην Κύπρο (15/16) για να προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

 Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει αποφύγει να μπει στην φθοροποιό αντιπαράθεση με άλλα κόμματα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη διαχείριση του κυπριακού γιατί δεν θεωρεί ότι η εποχή προσφέρεται για εσωτερικές αντιπαραθέσεις. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση να καλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και να ζητήσει την άποψη τους για τους όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλίων, αλλά και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Επειδή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να θέλει να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμείς τοποθετούμε και δημόσια τη θέση μας για την ανάγκη επανέναρξης των συζητήσεων επί όλων των πτυχών του κυπριακού γιατί υπάρχουν τεράστια κενά στις μέχρι τώρα συγκλίσεις σε ότι αφορά την οικονομία, το περιουσιακό, το εδαφικό κοκ. 

Μόνο τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας πρέπει να τεθούν ενώπιον μιας πραγματικής διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας της ΕΕ και χωρών της περιοχής που επηρεάζονται πχ Ισραήλ, Λίβανος, Αίγυπτος.