Οι ημέρες περνούν και το καθεστώς της σύνθεσης της διάσκεψης της Γενεύης παραμένει το ίδιο. Οι Τούρκοι επιμένουν ότι έχει συμφωνηθεί πενταμερής και αρνούνται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ε.Ε. και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει και επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη να προσκληθούν ως μέλη στη διάσκεψη της Γενεύης η Ε.Ε. και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα είναι μεγάλο λάθος να οδηγηθούμε σε μία πενταμερή. Ακόμα μεγαλύτερο λάθος θα είναι εάν αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συζητηθούν όλα τα ανοικτά κρίσιμα θέματα.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση και να μην αποδεχτεί τη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Να μην συμμετάσχει στο μεγάλο ανατολίτικο παζάρι που στοχεύουν οι Τούρκοι.

Επίσης καλό θα ήταν αυτές τις κρίσιμες ημέρες να αφουγκραστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τους πολίτες. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει η “Σημερινή” αναδεικνύει τους προβληματισμούς των Κυπρίων ενόψει της Γενεύης.

Σημειώνουμε με ενδιαφέρον ότι θεωρούνται από την κοινή γνώμη κόκκινη γραμμή τα όσα θέτει, ως τέτοια το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Δηλαδή, δε γίνεται αποδεκτή λύση στην οποία θα προνοείται η παραμονή εγγυήσεων, ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και εποίκων, καθώς και λύση στην οποία θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία και μη επιστροφή της Μόρφου.