Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Στη στήλη αυτή φιλοξενούνται μέτρα, αποφάσεις ή πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν επιτυχίες είτε γιατί αποτελούν υιοθέτηση προτάσεων ή θέσεων του Οικολογικού Κινήματος, είτε γιατί αποτελούν αποτέλεσμα αποτρεπτικής δράσης.

Στη στήλη αυτή θα καταγράφονται επίσης φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Κυβέρνησης, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ημικρατικών Οργανισμών γιατί θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει (ως Οικολογικό Κίνημα) στη λήψη αυτών των αποφάσεων ή ενεργειών αφού αποδεικνύεται καθοριστική η πίεση που εξασκούμε.

Παρακαλούμε τα αγαπητά μας μέλη, τα οποία έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενέργειας ή απόφασης, που μπορεί να θεωρηθεί και ως επιτυχία του Κινήματος, να την αποστέλλουν γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο [email protected] ή στο τηλεομοιότυπο 22512710 με την αναφορά: Για το Οικολογικό Καλαντάρι. Με τη δική σας συνεισφορά θα μεγαλώνει και ο κατάλογος μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

(ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ)

2017

Καλαντάρι Ιανουαρίου

2 Ιανουαρίου –   Μετά από επιστολή του κ. Γιώργου Περδίκη προς τον κ. Σωκράτη Χάσικο Υπουργό Εσωτερικών ημερομηνίας 29 Αυγούστου 2016 για απόρριψη των ιεραρχικών προσφυγών που αφορούν τις εγκαταστάσεις του πάρκου ζώων και πουλιών στους Αγίους Τριμιθιάς (Melios Zoo Park), ο Υπουργός μας απάντησε πως οι Ιεραρχικές Προσφυγές απορρίφθηκαν. Το Melios Park είναι πλέον και τυπικά παράνομο. 

16 Ιανουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες και επιστολές της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού ο παράνομος σκουπιδότοπος που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Ποταμιού και Ομόδους έχει περιφραχτεί ώστε να εμποδιστεί η ρίψη διαφόρων ειδών σκουπιδιών.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου – Ο Δήμος Στροβόλου αποφασίζει να απομακρύνει διαφημιστική πινακίδα που είχε τοποθετήσει σε χώρο πρασίνου στην οδό Χ’’Ιωσήφ μετά από διαμαρτυρία πολιτών και επιστολές του βουλευτή μας.

15 Φεβρουαρίου – Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σταμάτησε η παράνομη εκκοπή δρυών στο Στρουμπί.

23 Φεβρουαρίου –   Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για καταγγελίες που δέχθηκε η Επιτροπή για απόρριψη μπετόν σε αργάκι στο Τσέρι, ο Δήμος Τσερίου μας ενημέρωσε πως άρχισε το καθάρισμα του ποταμού από το Δήμο και από την εταιρεία κατασκευής μπετόν.

Καλαντάρι Μαρτίου

6 Μαρτίου –       Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου Α. Ευλαβή, έγινε καθαρισμός του δρόμου αεροδρομίου – Πάφου από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου που έγινε την Κυριακή 5/3/17. Οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα οι οποίοι μας ευχαριστούν για την παρέμβαση μας και απολογούνται γιατί δεν είχαν φροντίσει μετά το πέρας του Μαραθωνίου να μαζέψουν τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους.

8 Μαρτίου  –      Μετά από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασία Πολιτών συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα που αφορά την ρύπανση του φράγματος Πολεμιδιών και τη χρήση του φράγματος για αθλοπαιδιές (προπονήσεις αθλητών θαλάσσιου σκι). Μετά τη σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναστάληκε κάθε δραστηριότητα στον υδατοφράκτη Πολεμιδιών.

24 Μαρτίου –      Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπερψηφίστηκε ομόφωνα τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για δέσμευση ποσού 7,1 εκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό ποσό των 15,6 εκατομμυρίων που αφορούν επενδύσεις για τη CYTA HELLAS. Ο κ. Περδίκης για στήριξη της τροπολογίας ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της CYTA HELLAS είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

29 Μαρτίου –      Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε επιτέλους να εξετάσει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, η οποία θα φροντίζει για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων. Η  σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε, παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

29 Μαρτίου –      Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας τελικά το παλιό ΓΣΠ πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Λευκωσίας. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μαζί με τους ενεργούς πολίτες, συνέλαβαν για την αποτροπή μιας παράλογης πολιτικής απόφασης και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο χώρος του παλιού ΓΣΠ θα μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Καλαντάρι Απριλίου

11 Απριλίου –     Με γνωμάτευση του το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναφορά του Πρόεδρου Αναστασιάδη της πρότασης νόμου μας για τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων αξιωματούχων του κράτους. Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Οικολόγοι ισχύει και είναι συνταγματική.

24 Απριλίου –     Μετά από πολλές ενέργειες και επί τόπου επισκέψεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη για το θέμα εκκοπής υπερήλικων δέντρων στο χωριό Αρακαπάς λόγω διαπλάτυνσης δρόμου, έχουμε ενημερωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι θα μελετηθεί σχέδιο μονοδρόμησης του εγκριμένου δρόμου ώστε να αυξηθεί το πλάτος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να σωθούν τα υφιστάμενα δέντρα.

Καλαντάρι Μαΐου

Μετά από πολλές προσπάθειες του κ. Περδίκη το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα (Ιατρικό Κέντρο “το Παιδί») για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα είχε λήξει από τις 31 Μαΐου 2016, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην παρακολούθηση και περίθαλψη της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου –        Μετά από ενημέρωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για παράνομο κόψιμο δέντρων στην Έγκωμη, άμεσα κλήθηκε στο χώρο η Αστυνομία και το Τμήμα Δασών, ενώ ταυτόχρονα κατέφτασε και λειτουργός του Κινήματος για την επιτόπια διερεύνηση του θέματος. Επιβεβαιώθηκε πως τόσο η κοπή των δέντρων όσο και η μεταφορά καυσόξυλων ήταν παράνομη και θα επιβληθεί πρόστιμο στον εργολάβο.

8 Ιουνίου –        Μετά από ενέργειες του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού μας ενημέρωσε ότι ο αγωγός οικιακών λυμάτων στην κοινότητα Διερώνας έχει επιδιορθωθεί και έτσι σταμάτησε η διαρροή λυμάτων μέσα στον κύριο δρόμο της κοινότητας και σε κοντινό ρυάκι. 

9 Ιουνίου –        Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες, έδρασε άμεσα και σταμάτησε παράνομες επεμβάσεις από μπουλντόζα σε χαλίτικη γη στην κοινότητα Σανίδας.

9 Ιουνίου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, είχαμε ενημέρωση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι το 2018  θα ξεκινήσουν  εργασίες κατασκευής του έργου για διαπλάτυνση και βελτίωση του δρόμου Διερώνας -Ακρούντας.

12 Ιουνίου –      Μετά από πολλές ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του Προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη λύθηκε ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία και τη σίτιση γάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Επιτέλους αποφασίστηκε η εφαρμογή προγράμματος προστασίας, ευημερίας και ελέγχου των γάτων με τη δημιουργία ειδικών χώρων σίτισης και προγράμματος στείρωσης.

16 Ιουνίου –      Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης για τα μικρά ζυθοποιεία. Σημειώνουμε ότι η πρόταση νόμου τέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια αφού προηγήθηκε αρκετή προσπάθεια και επιμονή του βουλευτή Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.  Ο νόμος δίδει κίνητρα στα μικρά ζυθοποιεία τα οποία έχουν ετήσια παραγωγή μπύρας μέχρι 100 εκατόλιτρα (100 χιλιάδες λίτρα). Το Κίνημα στηρίζει τις μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις.

19 Ιουνίου –      Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τον Υπουργό Παιδείας για στήριξη του αιτήματος του Κ.Σ. Αλαμινού για τη συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αλαμινού, ο Υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε πως αποφασίστηκε η συνέχιση του Δημοτικού Σχολείου για την επόμενη σχολική χρονιά.

22 Ιουνίου –       Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Στροβόλου του Κινήματος, κ. Πανίκου Μανώλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου προχωρεί στην υιοθέτηση πρότασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου να άρει την απαγόρευση διακίνησης σκύλων στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου.

22 Ιουνίου –       Μετά από ενημέρωση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι θα κοπούν 33 φοίνικες από τον Δήμο Πάφου (παρά την υπεραγορά Παπαντωνίου), η Επαρχιακή Επιτροπή επικοινώνησε με το  Τμήμα Δασών και αφού πήγε επιτόπου έκρινε ότι δεν έπρεπε να κοπούν και έτσι, αρνήθηκε να δώσει άδεια εκκοπής τους.

23 Ιουνίου –      Ψηφίστηκε η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η οποία συνυπογράφηκε από το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και αφορά την παροχή δυνατότητας στον Υπουργό Παιδείας να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση παιδιού, το οποίο συμπληρώνει την ηλικία των τριών χρόνων οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πέραν την περίπτωσης του νηπιαγωγείου του Ριζοκαρπάσου και για τα νηπιαγωγεία σε κοινότητες στα οποία υφίστανται ιδιάζουσες συνθήκες καθώς και για νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε ακριτικές περιοχές.

30 Ιουνίου –       Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόταση νόμου «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2016», η οποία κατατέθηκε από τον κ. Γιώργο Περδίκη. Σκοπός της πρότασης νόμου ήταν να τροποποιηθεί η διάταξη του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, σύμφωνα με την οποία κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας απαγγέλλεται το όνομα και άλλα στοιχεία των ψηφοφόρων που προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τα οποία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, έτσι ώστε να απαγγέλλεται μόνο το όνομα αυτών. Η προτεινόμενη ρύθμιση διαφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων αφού δεν θα εκφωνείται πλέον μεγαλοφώνως ο αριθμός δελτίου ταυτότητας τους αλλά μόνο το όνομα αυτών. Η αρχική πρόταση των Οικολόγων ήταν να μην αναγγέλλονται καθόλου τα στοιχεία του ψηφοφόρου.

Καλαντάρι Ιουλίου

7 Ιουλίου –         Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που τροποποιούσε το νόμο περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας ( Κυρωτικό) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2003, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η Νομοθεσία για αποφυγή φαινομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας κρατουμένων. Αυτό θα επιτυγχάνεται σύμφωνα με την πρόταση , με την αύξηση των ποινών για υπεύθυνο αστυνομικό σταθμού και τον υπεύθυνο ανακρίσεων, σε περίπτωση, που διαπιστώνεται ενώπιον δικαστηρίου ότι κατά την κράτηση ή μετά την απόλυση κρατουμένου φέρει ψυχικές ή σωματικές κακώσεις.

14 Ιουλίου –       Μετά από επανειλημμένες  πιέσεις και  προσπάθειες με επιστολές και ανακοινώσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, και ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε η προκήρυξη της θέσης γεωπόνου / υπευθύνου πρασίνου στο Δήμο Πάφου. 

14 Ιουλίου –      Ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων σε συνεργασία με το ΔΗΣΥ και αφορά την τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου προσθέτοντας ρυθμίσεις έτσι ώστε άτομα τα οποία δεν παραμένουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος για μία ή περισσότερες περιόδους που στο σύνολο τους να υπερβαίνουν τις 183 ημέρες εντός του ίδιου φορολογικού έτους και τα οποία δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος για το ίδιο φορολογικό έτος, να θεωρούνται ως κάτοικοι της Δημοκρατίας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.

14 Ιουλίου –      Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η οποία ενσωματώθηκε σε κυβερνητικό νομοσχέδιο που τροποποιούσε  τον περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου και αφορά την παροχή δυνατότητας παραχώρησης επιδόματος τέκνου σε μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν ανήλικο τέκνο με κυπριακή υπηκοότητα.

14 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών που αφορούσε την τροποποίηση του νομοσχεδίου περί Προστασίας της Πατρότητας ώστε να επεκταθεί η περίοδος εντός της οποίας μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα άδειας πατρότητας από 16 εβδομάδες σε 18 εβδομάδες.

21 Ιουλίου –       Η επικοινωνία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχε θετική κατάληξη αφού ο ιδιοκτήτης σκύλου συμμορφώθηκε και εξασφάλισε  καλύτερες συνθήκες, στην οδό Αλεξάνδρου Παπάγου στην Πάφο. 

28 Ιουλίου –       Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που τροποποιούσε το νόμο περί Φόρου Κατανάλωσης  έτσι  ώστε μπύρα η οποία παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα χίλια εκατόλιτρα μπύρας, να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή που αντιστοιχεί σε €3 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος αντί σε €6 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής στις 23 Ιουνίου και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα απέρριψε την αναπομπή και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τον νόμο πράγμα που έπραξε.

Καλαντάρι Αυγούστου

1 Αυγούστου –   Έχουμε πληροφορηθεί ότι η ασφαλτική μονάδα στη Μοσφιλωτή για την οποία το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει προβεί σε πολλές ενέργειες (επιστολές, ανακοινώσεις τύπου, εγγραφή του θέματος στη Βουλή κ.ο.κ.), έχει τερματίσει τη λειτουργία της.

30 Αυγούστου – Μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη 30 Αυγούστου – Μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη για το κλείσιμο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πωμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τον ενημέρωσε πως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε καμιά περίπτωση, δεν έχει τεθεί ή εξετασθεί θέμα που να αφορά στο κλείσιμο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πωμού και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

1 Σεπτεμβρίου – Μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι το λεωφορείο που μετέφερε τους αντιστασιακούς από την Πάφο προς την Λευκωσία για αντιμετώπιση του πραξικοπήματος και έπεσε σε ενέδρα στην Επισκοπή Λεμεσού, γνωστό ως το λεωφορείο της Αντίστασης, μετακινήθηκε από συνεργεία του Δήμου Πάφου σε χώρο σκυβάλων στη χονδρική αγορά. H Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος έδρασε άμεσα και το λεωφορείο μεταφέρθηκε σε στεγασμένο χώρο.

5 Σεπτεμβρίου – Μετά από καταγγελία για επέμβαση στην παραλία του Άνασσα από μπουλντόζα για δημιουργία εξέδρας για μεγάλη γαμήλια εκδήλωση, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος έδρασε άμεσα και οδήγησε στην ανάκληση της άδειας για το στήσιμο της εξέδρας και ματαίωση της εκδήλωσης. Η παραλία είναι βιότοπος της θαλάσσιας χελώνας, δασική γη και Ευρωπαϊκή περιοχή προστασίας της φύσης Νατούρα 2000.

11 Σεπτεμβρίου –     Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος για το θέμα της συσσώρευσης πολυάριθμων οχημάτων και εξαρτημάτων στην οικιστική ζώνη της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας, ενημερωθήκαμε από το Κ.Σ.. Αγίας Βαρβάρας πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής από τα παλιοσίδερα.

11 Σεπτεμβρίου –     Μετά από πληροφορίες ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη συμπλεγματοποίηση τάξεων στο Γυμνάσιο / Λύκειο Κάτω Πύργου, ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ακριτικής περιοχής της Τηλλυρίας, διότι με αυτήν την ενέργεια οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται ότι υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το επίπεδο της προσφερόμενης παιδείας στην περιοχή τους. Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν θα γίνει συμπλεγματοποίηση των τάξεων.

12 Σεπτεμβρίου –     Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της τέντας στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, μετά από σωρεία παρεμβάσεων που χρονολογούνται από τον Μάρτιο του 2017.

20 Σεπτεμβρίου –     Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού πήραμε απάντηση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι η Πολεοδομική Αρχή αρνήθηκε να χορηγήσει πολεοδομική άδεια για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται δίπλα από Δημοτικό Σχολείο Πισσουρίου.

29 Σεπτεμβρίου –     Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπρόσωπων πρόταση νόμου του κ. Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών στον Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η εισαγωγή προνοιών στον υφιστάμενο νόμο οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν κατά την έκδοση αδειών οικοδομής όρους οι οποίοι αφορούν τη συνετή χρήση, την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος, καθώς και δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς για την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος σε οικοδομές.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου –  Πετύχαμε ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το οποίο προνοεί ότι στη συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να υπάρχουν με οποιαδήποτε μορφή ξένες εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει λύση που μην περιλαμβάνουν τέτοιες πρόνοιες καθότι δεν νοείται σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Με το ψήφισμα μας φυσικά  απαιτείται η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

13 Οκτωβρίου –  Πετύχαμε τη ψήφιση τροπολογίας μας που τροποποιεί τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2017 σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται πλέον σε δημόσιο υπάλληλο να συμμετέχει στη διοίκηση δημόσιας εταιρείας και να κατέχει μετοχές σε δημόσια εταιρεία που να του προσδίδουν δικαίωμα για έλεγχο ή διοίκηση αυτής.

18 Οκτωβρίου –  Μετά από πιέσεις και του κ. Περδίκη με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερομηνίας 6/9/2017) θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα που φιλοξενούνται στους Χώρους Φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ, για το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας τους, ως να ήταν δικαιούχοι σύμφωνα με τους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικούς).

24 Οκτωβρίου –  Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σώθηκαν τα δέντρα που θα κόβονταν για τη δημιουργία παιδότοπου στο Λανίτειο.

25 Οκτωβρίου – Μετά από ενέργειες του βουλευτή μας κ. Γιώργου Περδίκη και του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ασγάτας,  το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του υπό αναφορά κανονισμού λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

30 Οκτωβρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και επί τόπου επίσκεψη, καταγγέλθηκε ο ιδιώτης  που έβαλε εμπόδια μέσα σε δημόσιο δρόμο στη Λάνια και βγήκε διάταγμα και μετακινήθηκαν.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

2 Νοεμβρίου –    Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2016, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας με την οποία ο καθορισμός της κατηγορίας των τεμαχίων γης τα οποία θα εμπίπτουν στην έννοια της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης και το χρονικό σημείο που θα λαμβάνεται υπόψη ως ο χρόνος πραγματοποίησης της μεταβίβασης αυτής, να γίνεται αντί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω της έκδοσης Κανονισμών οι οποίοι θα κατατίθενται προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερος έλεγχος σε μια σημαντική φορολογική δραστηριότητα όπως είναι ο καθορισμός τεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται φορολόγηση στη μεταβίβαση.

6 Νοεμβρίου –    Με ανακοίνωση της η ΑΗΚ ενημερώνει ότι, από τις 7/11/2017 θα αρχίσει η εργασία αποξήλωσης των πυλώνων και θεμελίων τους που αποτελούσαν μέρος της Εναέριας Διασύνδεσης «Αθαλάσσα-Λατσιά», 132kV στην περιοχή του Δήμου Γερίου και Δήμου Λατσιών. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν πάντα στο πλευρό των επηρεαζόμενων κατοίκων στο αίτημα τους αυτό.

9 Νοεμβρίου –    Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος, του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη και επί τόπου επισκέψεις στην περιοχή, για τη ρύπανση της θάλασσας από τα θαλάσσια σπορ, μας ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντακώμου πως την επόμενη θερινή περίοδο θα μετακινηθεί ο δίαυλος σκαφών.

10 Νοεμβρίου – Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ.4) Νόμος του 2017, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας με την οποία επιτυγχάνουμε επέκταση της έκπτωσης 7% που θα παραχωρείται για κτήρια μονάδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής για τα έτη 2017 και 2018, και όχι μόνο σε βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτήρια. Οι υπόλοιποι βουλευτές πείστηκαν ότι πρέπει να παρέχονται κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

13 Νοεμβρίου –  Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατάφερε με τις πιέσεις και ενέργειες της προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και κοινοτάρχη του Μέσα Χωρίου,  να απομακρυνθούν τα σκουπίδια και τα μπάζα από χωράφι ιδιώτη.

Καλαντάρι Δεκεμβρίου

6 Δεκεμβρίου –  Με επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος ανταποκρινόμενο σε προηγούμενη επιστολή μας, μας πληροφόρησε ότι απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Κοινότητας Ίννιας για δημιουργία οργανωμένης παραλίας στην περιοχή του κόλπου Λάρας, η οποία βρίσκεται εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

8 Δεκεμβρίου –  Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2016, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας που επισπεύει την έναρξη ισχύος του νόμου κατά ένα χρόνο, αντί τριών όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Θεωρήσαμε υπερβολικό, πιθανώς και επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον, το χρονικό διάστημα των τριών ετών μεταβατικής περιόδου. Πείσαμε ότι είναι ικανοποιητική η προθεσμία του ενός έτους για την προετοιμασία και εκπαίδευση των δημόσιων λειτουργών και εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που εμπίπτουν στη σφαίρα του δημόσιου τομέα.

8 Δεκεμβρίου –  Με επιστολή του το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενο σε προηγούμενη επιστολή μας, μας πληροφόρησε ότι προωθήθηκε θετικά η αγορά και παροχή τροχοκαθίσματος σε μαθήτρια με πολλαπλές αναπηρίες. Μας ενημέρωσαν επίσης πως δόθηκε υπό μορφή δανεισμού τροχοκάθισμα στη μαθήτρια μέχρι να εξασφαλιστεί και παραδοθεί το νέο τροχοκάθισμα.

12 Δεκεμβρίου – Η υδροδότηση των σπιτιών της περιοχής του νέου ΓΣΠ θα συνεχιστεί από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Το δίκτυο υδροδότησης της εκεί περιοχής, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της γενικής εισαγγελίας ανήκει πλέον στο ΣΥΛ και όχι στην ιδιωτική εταιρεία που το δημιούργησε και υδροδοτούσε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο όπου δόθηκε στο ΣΥΛ για λόγους ανομβρίας. Για το θέμα αυτό είχαμε προβεί σε σειρά ενεργειών προς τη Βουλή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το ΣΥΛ και το Γενικό Εισαγγελέα.

20 Δεκεμβρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την προστασία Μεσαιωνικού γεφυριού στα σύνορα Κολώνης – Αχέλειας  από το Νοέμβριο 2015, το Τμήμα Δημοσίων Έργων με επιστολή του, μας πληροφορεί ότι θα πάρουν μέτρα για την προστασία και ανάδειξη του γεφυριού.

29 Δεκεμβρίου – Μεγάλη διεθνής επιτυχία.  Μετά από αγώνες πολλών χρόνων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των επηρεαζόμενων κατοίκων επιτέλους το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε τους καρκινοπαθείς με την απόφαση του για το εργοστάσιο «ASTRASOL» στα Λατσιά.