Ο Δήμος Λευκωσίας ως πολεοδομική αρχή προσανατολίζεται να εκδώσει πολεοδομική άδεια για ανέγερση οκταώροφης ή δεκαώροφης πολυκατοικίας σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα. Αυτό έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο από δημότες όσο και από Δημοτικούς Συμβούλους.

Στις 2/4/19 στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη επιστολή από ομάδα Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Λευκωσίας (που συνυπογράφεται και από τον δημοτικό σύμβουλο του Κινήματος κ. Κυριάκο Τσιμίλλη) η οποία αναφέρει τις σχετικές πρόνοιες του νόμου, εξηγώντας πως όχι μόνο αλλοιώνεται ο ειδικός χαρακτήρας της περιοχής, αλλά φαίνεται ότι παραβιάζονται και συγκεκριμένες νομοθεσίες.

Η πρόθεση κατασκευής της οκταώροφης ή δεκαώροφης πολυκατοικίας αφορά την περιοχή του Λήδρα Πάλας και των δικαστηρίων, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) και σαν τέτοια προστατεύεται από τη νομοθεσία με συγκεκριμένους περιορισμούς ώστε να μην αλλοιωθεί αυτός της ο χαρακτήρας. 

Μοναδικό κτήριο στην περιοχή που είναι πολυώροφο είναι η πολυκατοικία Σιακόλα, ένα κτήριο κτισμένο πριν πολλές δεκαετίες, στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής. Η ανέγερση ενός οκταώροφου ή δεκαώροφου κτιρίου μέσα σε μια περιοχή με διώροφα κτήρια, σαφώς και θα αλλοιώσει το αστικό περιβάλλον και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο στην πορεία καταστροφή της περιοχής.

Στο ενδεικτικό φωτομοντάζ που δημοσιεύεται σήμερα καταδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η αλλοίωση που θα υποστεί η περιοχή και απεικονίζεται η  η απαρχή της οικοδομικής αναρχίας που θα επικρατήσει στη συγκεκριμένη ΠΕΧ. με την ανέγερση του οκταώροφου ή δεκαώροφου κτηρίου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών στις 11 Απριλίου 2019, απεύθυνε έκκληση να εξασκήσει όλες τις εξουσίες που του δίνει η νομοθεσία για να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό έγκλημα.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο γενικός ελεγκτής της δημοκρατίας Δρ. Οδυσσέας Μιχαϊλίδης. 

Ας μην έχουμε τα ίδια που ζήσαμε πριν κάποια χρόνια με το Γιώρκειον μέγαρο!