Οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου με σκοπό τον πλήρη εποικισμό της, έχει πλέον μετουσιωθεί σε αυτοσκοπό από την Άγκυρα και τους εγκάθετους της στα κατεχόμενα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ΡΙΚ αναφέρουν ότι εταιρείες ανάπτυξης πλησιάζουν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για εξαγορά των περιουσιών τους. Τα τηλεφωνήματα προέρχονται από εταιρείες ανάπτυξης, τουρκικών και άλλων κεφαλαίων και προσπαθούν να μάθουν τις προθέσεις των ιδιοκτητών σε ενδεχόμενο πώλησης των περιουσιών τους. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για σχέση των εταιρειών αυτών με το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Ερντογάν. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση των βλέψεων και σκοπιμοτήτων που έχει η Τουρκία σε συνεργασία με τα κατεχόμενα για την Αμμόχωστο, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι με δέλεαρ μια δήθεν ανάπτυξη υλοποιεί ακάθεκτη το σχέδιο του εποικισμού της πόλης. Το βέβαιο είναι πως αν πετύχει τον στόχο της, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο – ιδιαίτερα το 550 που προνοεί την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της – θα αποδυναμωθεί, με τους κίνδυνους να είναι ορατοί για όσους δεν υποκύψουν στην ανάπτυξη.

To Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εμμένει στη θέση όπως η κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες ακολουθούνται πιστά από το ψευδοκράτος και πλέον δελεάζουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες περιουσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μελετήσει την εισήγησή για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.