Ο χαρακτηρισμός του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νικόλα Παπαδόπουλου από τον Υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη ως «πρίγκιπα του σκότους» είναι απαράδεκτος και κατακριτέος. Ο κ. Υπουργός όφειλε να γνωρίζει καλύτερα και να απέφευγε επίθεση επί προσωπικού που δεν αρμόζει σε υπουργό.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η συζήτηση έχει προκύψει λόγω της τοποθέτησης του υπουργού σε συνεδρίαση της ΟΕΒ ότι σε 3 χρόνια από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα μετεξελιχθεί από μονοασφαλιστικό σύστημα σε πολυασφαλιστικό. Η συζήτηση έγινε στην παρουσία αντιπροσώπου του ΠΙΣ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου να κάνει το άσπρο μαύρο και να παρουσιάσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως πολέμιο του ΓΕΣΥ, την στιγμή που είναι η κυβερνητική παράταξη που καθυστέρησε την διαμόρφωση του τελικού νομικού πλαισίου για το ΓΕΣΥ και που επιμελώς καθυστερούσε την συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας για ένα ολόκληρο χρόνο.

 

Για να μην θυμίσουμε τις καθυστερήσεις στην επικύρωση του διαγωνισμού για την εκπόνηση του μηχανογραφικού συστήματος που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, θα αναφερθούμε στην καθυστέρηση που έχει επιδείξει ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον μη διορισμό του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αυτή η «παράλειψη» του προέδρου επιμηκύνει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά κυρίως θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την διαδικασία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

 

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών έχουμε παλέψει με νύχια και με δόντια για να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατό καλύτερο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Αν υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, αυτός προέρχεται από την παρούσα κυβέρνηση η οποία σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε να παλινδρομεί και να αμφιταλαντεύεται, και όχι από τον υποψήφιο πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο.