Οι ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο τηλεοπτικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Οmega αποδεικνύουν ότι ήταν η προσωπική εμπάθεια του κατά του Γενικού Ελεγκτή που τούμπαρε την στήριξη της οικονομίας, και όχι οι 22 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα προς συζήτηση σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Η προπαγάνδα των 22 τροπολογιών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Η αλήθεια – όπως ομολογήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – είναι ότι μόνο μία τροπολογία ήταν το πρόβλημα, αυτή που αφορούσε τη συμμετοχή ως παρατηρητή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Ελέγχου της παροχής των κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες. Μια τροπολογία που υποστήριζαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ήθελε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση να μοιράσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικές εγγυήσεις στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ενοχλούσε το άγρυπνο μάτι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τους ενόχλησε περισσότερο φαίνεται το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να «πείσουν» το ΔΗΚΟ, το οποίο για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μην κάνει – για ακόμα μια φορά- τα χατίρια της Κυβέρνησης και των τραπεζών. Αυτό ερμηνεύεται ως προπομπός πολιτικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας. Κατά το ροκ άσμα «οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουν ζημιά, και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά (της εξουσίας)».
Να αναμένουμε άραγε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να ζητήσει την τροποποίηση όλων εκείνων των νόμων που δίνουν το δικαίωμα στην ελεγκτική υπηρεσία να ελέγχει προκαταβολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις ,δικαίωμα που θεμελιώθηκε μέσα από δεκαετίες ορθής πρακτικής και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ; (πχ παρατηρητής στην επιτροπή αξιολόγησης δημοσίων προσφορών). Έτσι θα μπορούν να μοιράζουν και τα δημόσια έργα και προμήθεια υλικών κ.α. στους ημέτερους ανενόχλητοι οι κυβερνώντες. Όλα να τα αναμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση.
Όμως – για να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα – πρέπει όσοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της έγκρισης του σχεδίου των εγγυήσεων και της απευθείας χορηγίας των μικροποσών να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προσωπική του εμπάθεια και ο ρεβανσισμός βλάπτουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και τη δημοκρατία.