Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, μιας συνήθειας της οποίας τα καταστροφικά αποτελέσματα κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά παράλληλα συνεχίζουμε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν.

Το κάπνισμα είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, έχοντας ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σε παγκόσμια βάση, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν. Στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία το 12-13% των θανάτων ετησίως στις ηλικίες 35 ετών και άνω, οφείλονται στο κάπνισμα.  Εξακόσιοι – επτακόσιοι κύπριοι καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα.

Φέτος, αφιερώνεται ολόκληρος ο μήνας Μάιος σε δράσεις και εκστρατείες όπως η «Smoke Free Cyprus» – την οποία και στηρίζουμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών –  που αφορούν την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αναφορικά με τις επιβλαβείς και θανατηφόρες συνέπειες που προκαλούν το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πρόταση νόμου του – που κατέθεσε το 2017 – προβλέπει όπως αυξηθούν οι ποινές στην πρώτη και μεταγενέστερη καταδίκη για άτομα τα οποία πωλούν καπνικά προϊόντα σε ανήλικους, να απαγορεύεται το κάπνισμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιστών σε ξενοδοχεία (cigar lounge) όπως επίσης και σε ειδικά διαμορφωμένους ορόφους ή δωμάτια για καπνιστές σε ξενοδοχεία.

Παράλληλα ζητούμε όπως προστεθούν στους ανοικτούς χώρους απαγόρευσης καπνίσματος οι ανοικτοί εξωτερικοί χώροι των φροντιστηρίων και των αθλητικών χώρων και χώρων διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων.

Επίσης με άλλη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ζητούμε να απαγορευτεί το κάπνισμα στο ξενοδοχείο καζίνο για το οποίο έγινε νομοθετική χαλάρωση  από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των κομμάτων.

Καλούμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που πέραν της αυτονόητης τήρησης του νόμου, περιλαμβάνουν και την ενίσχυση προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, με ευρεία απεύθυνση, αλλά και την προστασία της νεολαίας από την καταστροφική αυτή συνήθεια.

Από την πλευρά μας, τονίζουμε για ακόμα μια φορά, πως ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και υγεία είναι συλλογικός και πρέπει να δίνεται από όλους μας, καθημερινά.