Ο Γενικός Ελεγκτής, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, υποστηρίζει πως η συνεργασία γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓεΣΥ), στις εγκαταστάσεις νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) είναι εκτός νόμου.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως οι συμβάσεις που υπέγραψε με ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο ΟΑΥ και πληρωμές που διενεργούνται είναι παράνομες.

Η Φρύνη Ονουφρίου, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του Κινήματος δήλωσε τα εξής: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το σοβαρό αυτό γεγονός που εκθέτει το Γενικό Σύστημα Υγείας, τα νοσηλευτήρια και το Υπουργείο. Θεωρούμε αναγκαίο να γίνεται ορθή εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση πόρων του ΟΑΥ.

Παράλληλα καλούμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς καθώς και τον ΟΑΥ να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν το πλαίσιο της νομοθεσίας ώστε να λυθεί άμεσα το σοβαρό ζήτημα που προκύπτει και επηρεάζει άμεσα τους πολίτες.

Το ΓεΣY είναι ένα επίτευγμα για την κυπριακή κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις που το στήριξαν σε δύσκολους καιρούς. Έχουμε όλοι υποχρέωση και καθήκον να παρακολουθούμε από κοντά την εφαρμογή του έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες και οι ελπίδες των πολιτών και να μην γίνεται βορά των όποιων συμφερόντων».