Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καθοδηγήσει, όπως είναι αντιληπτό από τις δηλώσεις που γίνονται, την έρευνα για τον Συνεργατισμό. Αν συνδέσουμε αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με το γεγονός ότι η απόφαση για την έρευνα ελήφθη κατόπιν σφοδρών και επίμονων πιέσεων, τα γεγονότα προβληματίζουν.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση επιθυμεί μια έρευνα η οποία να καταγράφει και όσα έγιναν πριν το 2013 αλλά κυρίως να επικεντρώνεται στην παρούσα περίοδο 2013-2018. Πριν αρχίσει ακόμα η έρευνα να πραγματοποιείται, κάποιοι εκ των υπόπτων της καταστροφής του Συνεργατισμού προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Περίπου στην ίδια λογική κινείται και το ΑΚΕΛ το οποίο αναζητεί ευθύνες στο πιο πρόσφατο παρελθόν, ξεχνώντας ότι το ίδιο το ΑΚΕΛ έδωσε επανειλημμένα τα κλειδιά του Συνεργατισμού στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει ότι δεν μπορεί να δεχθεί από πιθανούς εμπλεκόμενους να προσπαθήσουν να καθοδηγήσουν τις έρευνες που αφορούν τον Συνεργατισμό. Οι πολίτες, οι πληγέντες από τις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση αλλά και όλος ο κυπριακός λαός οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή της τράπεζας που έκτισαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Την ίδια ώρα καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την κυβέρνηση ευρύτερα, να μην επαναλάβουν συγκρούσεις του παρελθόντος με τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως τότε που ακούσαμε το περιβόητο «Ντροπή!» του κ. Κληρίδη προς τον κ. Αναστασιάδη.

Η λαϊκή βούληση επιβάλλει  επίμονα να αναδειχθούν οι ευθύνες των κομμάτων, όσων ευθύνονται για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τα  δάνεια  στα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και διοίκησης του Συνεργατισμού και αυτή είναι η μόνη ουσία που πρέπει να διερευνηθεί, ανεξάρτητα με την χρονική περίοδο που συνέβησαν.