Τραγική ειρωνεία δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016 ζήσαμε και πάλι ένα πραγματικό ολονύκτιο εφιάλτη βλέποντας τις φλόγες να καταστρέφουν το δάσος και τα Μέσα Ενημέρωσης να ενημερώνουν ότι η φωτιά παρέμενε εκτός ελέγχου για μερικές ώρες. Ενδεικτικό του κινδύνου ήταν το γεγονός ότι ζητήθηκε και βοήθεια από γειτονική χώρα για ενίσχυση στην κατάσβεσή. Καλώς κινήθηκε έγκαιρα ο αρμόδιος Υπουργός αλλά υπάρχουν πολλά που έπρεπε να κάνει πριν την ώρα της κρίσιμης ανάγκης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, ΕΚΑΜ, Πολιτική Άμυνα, Ταμείο Θήρας ,κάτοικοι της περιοχής και όσες άλλες υπηρεσίες εργάστηκαν όλο το βράδυ για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά, με εντατικούς ρυθμούς και μεγάλη αυτοθυσία. 

Εκείνο που δεν έχουν ακόμα είναι τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η επιτακτική ανάγκη για αγορά δικών μας αεροσκαφών είναι πλέον ολοφάνερη. Δυστυχώς, η Κύπρος είναι νησί πολύ ευάλωτο στις πυρκαγιές και οφείλει να παρέχει στο προσωπικό που έχει το βάρος της ευθύνης της κατάσβεσής τους τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν είναι αρκετό απλά να επικοινωνούμε έγκαιρα με γειτονικές χώρες για να στείλουν τα δικά τους πτητικά πυροσβεστικά μέσα. Χρειαζόμαστε επαρκή αριθμών δικών μας εναέριων και επίγειων μέσων!

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτάται πραγματικά σε ποια συρτάρια κρύφτηκαν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες έγιναν πριν ακριβώς δύο χρόνια. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς τον Υπουργό και τη Βουλή φαίνεται ότι πολύ λίγα έχουν γίνει από το 2016. 

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβληματιστεί στη βάση της σειράς γεγονότων και να δράσει άμεσα ώστε να είναι σίγουρη ότι η Κύπρος είναι διασφαλισμένη και έτοιμη να ανταπεξέλθει σε μεγάλες πυρκαγιές. Δεν αρκεί να συλλαμβάνονται κάθε φορά  οι συνήθεις ύποπτοι και να μην αντιμετωπίζονται τα αιτία και οι αδυναμίες.