Οι πυρκαγιές στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιφέρει τεράστιες οικολογικές καταστροφές και όχι μόνο, ιδιαίτερα η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κύπρο το διήμερο 03 – 05 Ιουλίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις συνάνθρωποι μας, ενώ μεγάλος αριθμός σπιτιών κάηκε ολοσχερώς και μεγάλη έκταση δασικής γης έγινε στακτή.

Οι Ευρωπαίοι πράσινοι έθεσαν θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των πυρκαγιών καταθέτοντας γραπτή ερώτηση όπου ρωτούσαν με ποιο τρόπο η ΕΕ σκοπεύει να παρέχει βοήθεια σε περίπτωση που συμβούν παρόμοιες καταστροφές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την πολύ σημαντική προσπάθεια των Πρασίνων για την εγγραφή του εν λόγω θέματος στην ΕΕ και ευελπιστούμε ότι το αίτημα που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία(στο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο) για να μπορέσουν στο μέλλον να καλυφθούν δημόσιες δαπάνες για βασικές ουσιώδεις και επείγουσας φύσης δράσεις για δράσεις ανάκαμψης θα εγκριθεί το συντομότερο.

Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο και Ανάπτυξης της Υπαίθρου μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις για την αποκατάσταση αγροτικής και δασικής γης και απώλεια εισοδήματος από πυρκαγιές καθώς και προληπτικές δράσεις.