Οι δημόσιες συγκοινωνίες της Λεμεσού ήταν παραμελημένες για δεκαετίες και αναγκαστικά ο κόσμος στράφηκε στο αυτοκίνητο σαν το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξήθηκε υπερβολικά με όλα τα συναφή προβλήματα όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το ψηλό επίπεδο ρύπων, η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και η συνεχής ανάγκη για νέους δρόμους. Ταυτόχρονα το κόστος των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έγινε ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού με το κάθε αυτοκίνητο να στοιχίζει κατά μέσον όρο €600 τον μήνα.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Στις 15-6-2023 στο νέο λιμάνι Λεμεσού έγινε η επίσημη παρουσίαση των νέων λεωφορείων της Λεμεσού τα οποία θα λειτουργούν κάτω από την νέα σύμβαση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ένα ανανεωμένο δίκτυο διαδρομών. Ο νέος στόλος των λεωφορείων αποτελείται από 175 ολοκαίνουρια λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας  εκ των οποίων τα 35 θα είναι ηλεκτρικά. Τα λεωφορεία θα είναι χαμηλών εκπομπών ρύπων και θα διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις όπως κλιματισμό, ηλεκτρονική πληροφόρηση, wi fi, σημεία φόρτισης κινητών και διευκολύνσεις για ΑμεΑ και ποδηλάτες.

Το νέο σύστημα λεωφορείων δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη και αναμένονται βελτιώσεις στα δρομολόγια και στο σύστημα της τηλεματικής. Επίσης παρατηρείται καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων για την δημιουργία λεωφορειολωρίδων οι οποίες θα διασφαλίζουν αποκλειστική και απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων. Στόχος είναι να δίνεται προτεραιότητα στα λεωφορεία ούτως ώστε να κινούνται ταχύτερα από τα άλλα οχήματα. Άλλη αδυναμία του συστήματος είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται στην δημιουργία στάσεων οι οποίες είναι ευθύνη του Υπουργείου και οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες το 2028.

Παρά τα προβλήματα φαίνεται ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών όχι μόνο στην Λεμεσό αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο είναι πια μονόδρομος. Ελπίζουμε η αλλαγή της κρατικής νοοτροπίας στα λεωφορεία θα επεκταθεί και στην προώθηση των άλλων βιώσιμων μέσων μεταφοράς όπως είναι το ποδήλατο, η μικροκινητικότητα και το περπάτημα τα οποία παραμένουν αδικαιολογήτως παραμελημένα. Η υποχρέωση του κράτους μας να μειώσει τους ρύπους κατά 55% μέχρι το 2030 παραμένει, το 2030 δεν είναι καθόλου μακριά, οι ρύποι αντί να μειώνονται αυξάνονται και η μείωση των ρυπογόνων οχημάτων είναι απολύτως απαραίτητη.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζει το κάθε βήμα προς τις δημόσιες συγκοινωνίες και προς την ευρύτερη βιώσιμη κινητικότητα και καλεί το κράτος να επισπεύσει αποφασιστικά την δημιουργία των ανάλογων υποδομών.

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού