Μετά από πληροφορίες ότι κλείνει ο ιδιωτικός χώρος κράτησης στον Κόρνο, έντονες είναι οι ανησυχίες για την τύχη των 21 σκυλιών που ήταν στον χώρο, καθώς αρκετά  από αυτά τα σκυλιά χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής.

Από ό,τι γνωρίζουμε  ο εν λόγω  χώρος εξυπηρετούσε έντεκα κοινότητες: Κόρνο, Πυργά, Δελίκηπο, Αναφωτία, Αγγλισίδες, Μοσφιλωτή, Ψευδά, Κοφίνου, Αγία Άννα, Σια και Λύμπια. Εύλογη είναι η απορία για το τι προτίθενται να κάνουν τώρα οι κοινότητες, και κατ’ επέκταση το κράτος, για αυτά τα βασανισμένα ζώα; Επίσης, με το κλείσιμο τί θα απογίνονται τα αδέσποτα που θα εντοπίζονται στις περιοχές στο μέλλον;

Θυμίζουμε ότι βάση νόμου όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες είναι υπόχρεοι να τηρούν κατάλληλους και εγκεκριμένους  χώρους κράτησης για τα αδέσποτα. Παρόλα αυτά  υπάρχουν καταγγελίες ότι όχι μόνο αυτό δεν τηρείται αλλά αρκετοί χώροι είναι κολαστήρια και πολλά ζώα οδηγούνται ακόμα και στον θάνατο. Πρόσφατο περιστατικό ήταν ο θάνατος ενός σκύλου στον υποτιθέμενο χώρο κράτησης στους  Αγίους Τριμιθιάς.

Ως Κίνημα Οικολόγων είχαμε  προβεί στο παρελθόν σε μια έρευνα κατά πόσο τηρούνται εγκεκριμένοι χώροι κράτησης από τα κοινοτικά συμβούλια και Δήμους με απογοητευτικά αποτελέσματα, ειδικά για τις κοινότητες. Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα Αρμόδια Υπουργεία, καθώς και την ένωση κοινοτήτων και Δήμων.

Η ομάδα δράσης για τα ζώα του Κινήματος τονίζει ότι το ποτήρι πλέον έχει ξεχειλίσει! Δεν είναι ευθύνη των εθελοντών τα 21 σκυλιά που βρίσκονται εκεί, αλλά του κράτους.  Τονίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία  και να διευθετηθεί η πλήρης κάλυψη των εξόδων για την ιατρική φροντίδα των σκύλων που κρατούνται εκεί καθώς και η μεταφορά τους σε άλλο ασφαλές υποστατικό/καταφύγιο. Καλούμε  για ακόμα μια φορά τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που είναι οι καθόλα αρμόδιες υπηρεσίες για να ελέγχουν και να εγκρίνουν τους χώρους αυτούς, να προβούν επιτέλους σε αυτούς τους ελέγχους. Πότε το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέπει αν  η νομοθεσία εφαρμόζεται; Πότε θα υπάρχουν κυρώσεις σε αυτούς που δεν την εφαρμόζουν; Πού είναι τα πέντε περιφερειακά καταφύγια που θα δημιουργούσε το κράτος;

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις ώστε να μιλούμε για πραγματική ευημερία των ζώων στην Κύπρο.