Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουμε ότι θα μεταβούμε στη Γενεύη για να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσφέροντας ό,τι βοήθεια μας ζητηθεί. Ωστόσο την ίδια ώρα εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό, ενόψει των γενικότερων εξελίξεων.

Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.

Από την άλλη τονίζουμε πως η εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για υποβολή γεφυρωτικών απόψεων από την πλευρά του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο και δημιουργεί  ιδιαίτερη ανησυχία.