Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αποφάσισε να μεταφέρει το θέμα των οδικών έργων στον Ακάμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Οικολόγων ενέκρινε σχέδιο δράσης για τον Ακάμα που περιλαμβάνει δράσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων εκστρατεία συλλογής υπογραφών, συναυλία για τον Ακάμα, ντοκιμαντέρ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα έργα και ακτιβισμό στο Υπουργείο Γεωργίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούμε την οποιαδήποτε επιφανειακή και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας κ. Ξενοφώντος το ερχόμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην περιοχή πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Υπουργός Γεωργίας οφείλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών και τελικών κατασκευαστικών σχεδίων για τα οδικά έργα από την Ad Hoc Επιτροπή ώστε να συνάδουν με τους όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στο στενό χρονοδιάγραμμα που έθεσε η κυβέρνηση αφού ανακοινώθηκε ήδη η επανέναρξη των έργων τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει σοβαρά το αίτημα μας για αναθεώρηση της φιλοσοφίας του σχεδιασμού του οδικού δικτύου κατά τρόπο που να μειώνονται στο ελάχιστον οι επιπτώσεις στην Φύση από την κατασκευή του απαραίτητου και μόνο οδικού δικτύου για την οργανωμένη πρόσβαση του κοινού στην προστατευόμενη περιοχή.