Ακούσαμε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώνει δημόσια σε σχέση με τον φόνο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου ότι θα δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και αν υπάρχουν, να αποδοθούν.
Δηλαδή, τίθεται εν αμφιβόλω ότι για ένα φόνο ο οποίος τεκμηριώθηκε πλέον επιστημονικά και δικαστικά, κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Γίνεται σε μια τέτοια υπόθεση να μην υπάρξουν ευθύνες και υπεύθυνοι; Η εξέλιξη της υπόθεσης και η εκάστοτε στάση της Εισαγγελίας στην υπόθεση αυτή δεν έχουν διαβρώσει την δημόσια εμπιστοσύνη στο θεσμό;
Και ένοχοι υπάρχουν και ευθύνες υπάρχουν.
Τα δύο θέματα έπρεπε να είχαν διαχωριστεί για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις ούτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Η αναζήτηση των φονιάδων και η προσαγωγή τους στο δικαστήριο είναι υπόθεση των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.
Η αναζήτηση των ευθυνών για την 19χρονη καθυστέρηση θα έπρεπε να ανατεθεί σε ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.
Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να μπλέξει τα δύο θέματα. Για να υπάρξει σύγχυση ή ίσως καθυστέρηση;
Για εμάς δεν υπάρχει ΑΝ.
Ο πρόεδρος οφείλει όχι μόνο να ανακαλέσει την ατυχή του δήλωση, αλλά και να προχωρήσει να διαχωρίσει το ποινικό από το θεσμικό ζήτημα προκύπτει από την υπόθεση της δολοφονίας του Θ. Νικολάου.
Επιπλέον, με την υπόθεση αυτή, την σύγκρουση των θεσμών και τόσα άλλα, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί η προγραμματική δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη για διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας από την Εισαγγελία. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και δημόσιος κατήγορος.
Προς τούτο, ζητούμε την άμεση τροποποίηση του Συντάγματος στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κα Χαραλαμπίδου, το Κίνημα Οικολόγων και έξι άλλοι βουλευτές.
Χθες, ως Οικολόγοι ήμασταν έξω από την Νομική Υπηρεσία στην διαμαρτυρία της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων και ένα από τα βασικά αιτήματά των διαμαρτυρόμενων είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.