Δηλώσεις κ. Άδωνι Γιάγκου, Αντιπροέδρου Α’

Ασφυκτική πίεση και αισιοδοξία υπάρχει από πολλά μέρη για ταχύτατη λύση του Κυπριακού, όμως δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την αίσια προοπτική όταν τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ανησυχητικά.

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ οι Τούρκοι έχουν σχεδόν ικανοποιηθεί για τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα, εξασκούν πιέσεις για αποδοχή των θέσεων τους στο περιουσιακό, εδαφικό και ασφάλεια.

Ενώπιον του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατά τα άλλα θα μετέφερε τις θέσεις της Κύπρου στην Τουρκία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ της λύσης και συμβούλευσε τους Ε/κ να μη χάσουν την ευκαιρία αυτή. Μετέφερε δηλαδή την πίεση στην Κυπριακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα μαίνεται η εσωτερική κόντρα στα κατεχόμενα. Μετά την επίθεση Οζγκιουργκιούν στον Ακιντζί ήρθε να προστεθεί η δυναμική αντίδραση του λεγόμενου “υπουργού” Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει εμμονή για λύση και γι` αυτό δίδει ψεύτικες ελπίδες και αυτοί που είναι πολύ υπέρ της λύσης έχουν βασική επιδίωξη να σωθούν από την Τουρκία.

Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν στόχο να δημιουργήσουν άλλοθι στον κ. Ακιντζί για να συνεχίσει την αδιάλλακτη διεκδίκηση στα θέματα που αφορούν την τουρκική κυριαρχία στο νησί μας, πχ εγγυήσεις, στρατεύματα κοκ.

Σε ότι αφορά την αισιοδοξία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έχουμε συνηθίσει. Πότε ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες, πότε βλέπει οράματα…
Φαίνεται ότι για τη δουλειά που του ανατέθηκε απαιτούμενο προσόν είναι η υπεραισιοδοξία και όχι η ειλικρίνεια.

Όταν τα βασικά θέματα ακόμα δεν έχουν συζητηθεί και υπάρχει χαώδης διαφορά απόψεων, καλύτερα είναι το καλάθι να είναι μικρό…

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε υπέρ μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και βασισμένης στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.